Αίτημα Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας

ΑΙΤΗΜΑ                                            Προς:
 Ένωσης Συλλόγων                               Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου
Γονέων Μαθητών Ζακύνθου                                            Κοιν.:
                                                            Μποζίκη Στέλιο
                                                          Κασιμάτη Αντώνη
                                                          Κωνσταντίνου Γιώργο
 
Σύμφωνα με το άρθρο 50 του Ν. 1566/1985 σε κάθε δήμο ή δημοτικό διαμέρισμα ή τμήμα του ή κοινότητα λειτουργεί δημοτική ή κοινοτική επιτροπή παιδείας, η οποία αποτελείται από: α) το δήμαρχο ή τον πρόεδρο της κοινότητας ή δημοτικό ή κοινοτικό σύμβουλο, που ορίζεται με απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου, ως πρόεδρο, β) εκπρόσωπο της ένωσης γονέων των μαθητών, γ) ένα διευθυντή σχολείου πρωτοβάθμιας εκπαίδέυσης, ο οποίος ορίζεται από τον προϊστάμενο της διεύθυνσης ή του γραφείου πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δ) ένα διευθυντή σχολείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπου υπάρχει, που ορίζεται από τον προϊστάμενο της διεύθυνσης ή του γραφείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ε) εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων, όπου υπάρχουν, που ορίζονται με απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου των οποίων ο αριθμός δεν μπορεί να υπερβεί τους δύο, στ) από έναν εκπρόσωπο των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εκπαιδευτικών, αν υπάρχει. Η ΔΕΠ εισηγείται στο Δήμαρχο και στο Δημοτικό Συμβούλιο θέματα που αφορούν στην: - καλύτερη οργάνωση και λειτουργία των σχολείων. - κατανομή των πιστώσεων και της λειτουργικές τους δαπάνες. - ίδρυση, κατάργηση και συγχώνευση σχολικών μονάδων. - ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων καθώς και στην επισκευή και συντήρησή τους. εποπτεία του έργου των Σχολικών Επιτροπών. Παρακολουθώντας όλο αυτό το διάστημα τη Νέα Δημοτική Αρχή , όσον αφορά την εφαρμογή του Καλλικράτη στην εκπαίδευση, διαπιστωνουμε ότι αποφεύγεται συστηματικά η συγκρότηση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας. Η διαφαινόμενη , αλλά εν κρυπτώ διαδικασία διαβούλευσης καθώς επίσης η αντιδημοκρατική προσπάθεια επιβολής (μέσω των υπηρεσιακών παραγόντων) των «ντε φάκτο» των καταργήσεων των σχολικών μονάδων κυρίως της περιφέρειας, θα συναντήσει εμας τους Γονεις ως εμπόδιο. Ο Δήμαρχος επιβάλλεται να συστήσει τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, άλλωστε ο νόμος 1566/85 άρθρο 50 που τις προβλέπει εξακολουθεί να είναι σε ισχύ , όπου εισηγητικά – συμβουλευτικά θα επιλαμβάνονται των εκπαιδευτικών θεμάτων.
Επιβάλλεται να λειτουργήσει η δημοτική επιτροπή παιδεία και να ενισχυθεί η λειτουργία της η οποία κατά τη γνώμη μας μπορεί να επιτευχθεί με τους παρακάτω τρόπους: Στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς η δημοτική επιτροπή παιδείας σχεδιάζει και ανακοινώνει τον εξαμηνιαίο και ετήσιο προγραμματισμό δράσης της ο οποίος υπόκειται σε κοινωνική λογοδοσία στο τέλος της σχολικής χρονιάς.                              Ο προγραμματισμός δράσης περιλαμβάνει (με βάση την αρμοδιότητα που αναφέρει ότι η δημοτική επιτροπή παιδείας ασχολείται με την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία των σχολείων) ενασχόληση με: Θέματα φύλαξης σχολικών κτιρίων, ανάπτυξη προγραμμάτων σχολικής υγιεινής, καθώς επίσης και οργάνωσης διαφόρων ενημερωτικών εκπαιδευτικών εκδηλώσεων. Επισκέψεις στα σχολεία μελών των επιτροπών παιδείας και συναντήσεις με εκπροσώπους της εκπαιδευτικής κοινότητας (γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς) για την αλληλοτροφοδότηση και την αποτελεσματική αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που προκύπτουν. Ανάπτυξη και διαμόρφωση πλαισίου συζήτησης για τη διαδικασία συγχωνεύσεων, καταργήσεων, υποβιβασμού και προαγωγής σχολικών μονάδων με τρόπο που να επιτρέπει χρονικά την ουσιαστική και σε βάθος προσέγγιση αυτού του ζητήματος δίχως ασφυκτικά χρονικά πλαίσια και “κατ’ επίφαση” διαδικασίες.      
        Κατόπιν των ανωτέρω, αιτούμεθα την αμεση συσταση της Δημοτικης Επιτροπης Παιδειας, αλλως θα προσφύγουμε εις τα ανώτερα αρμοδια όργανα και θα ζητήσουμε την σύσταση της και τη λειτουργία της.
        Περαιτέρω παρακαλούμε να μας γνωρίσετε με ποιά κριτήρια συγκλήθηκε η  Σχολική Επιτροπή.
        Σε καθε όμως  περίπτωση αιτούμεθα  τη σύγκλιση της Σχολικής Επιτροπής όπως ορίζει ο Νόμος, αιτούμεθα να  συμμετέχουμε  σ΄ αυτήν δια του εκπροσώπου μας, αιτουμεθα να καταθέτουμε  τις απόψεις μας και τις προτάσεις μας. Η φωνή μας έχει  κύρος  και θα συνεχίσει να έχει. Σας δηλώνουμε δια της παρούσης ότι είμαστε εδώ για να  ελέγχουμε  την λειτουργία της Επιτροπής και την πορεία υλοποίησης των  αιτημάτων μας.           

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο βροντοφώναξε «ΟΧΙ στον πόλεμο, ΝΑΙ στην ελευθερία των λαών - Ειρήνη για όλα τα παιδιά του κόσμου».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - για τις κινητοποιήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛ.ΓΟΝΕΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - για το άνοιγμα των σχολείων με έξαρση covid και γρίπης