Έγγραφο Ένωσης προς κ. Δήμαρχο για Δ.Ε.Π.

 
ΠΡΟΣ ΤΟΝ Κο ΔΗΜΑΡΧΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Α Ν Α Φ Ο Ρ Α
Του Συλλόγου με την επωνυμία «ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ», που εδρεύει στο Γαϊτάνι Ζακύνθου και εκπροσωπείται νόμιμα.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣ:
1.Κο Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων,
2. Κο Υφυπουργό Αθλητισμού,
3.Κο Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου,
4.Αποκεντρωμένη Γραμματεία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων
5. Σχολική Επιτροπή της Α΄βάθμιας εκπαίδευσης «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΙΩΤΗΣ», Και
6. Σχολική Επιτροπή της Β΄βάθμιας εκπαίδευσης «ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ».


1-Όπως γνωρίζετε επανειλημμένα έχομε ζητήσει να συγκροτηθεί Δημοτική Επιτροπή Παιδείας και στο Δήμο μας, σύμφωνα με το άρθρο 50 του Ν. 1566/85 και μάλιστα έχομε προτείνει ως τακτικό μέλος αυτής τον Διονύσιο Νέγκα και αναπληρωματικό μέλος τον Διονύσιο Γεωργάνο.
Η επιτροπή αυτή, ως πλέον αρμόζουσα και γνώστης όλων θεμάτων που αφορούν την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με την παρ. 3 του ως άνω άρθρου 50 του Ν. 1566/85, θα εισηγείται σε σας και στο δημοτικό συμβούλιο θέματα σχετικά με την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία των σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, την κατανομή των πιστώσεων για λειτουργικές δαπάνες των σχολείων κ.ά..
Έχει διαπιστωθεί ότι στους δήμους που έχει συσταθεί και λειτουργεί Δημοτική Επιτροπή Παιδείας υπάρχει καλύτερη οργάνωση και λειτουργία των σχολείων και των δύο βαθμίδων.
Τόσον εσείς, όσον και η προηγούμενη δημοτική αρχή, στην οποία επίσης είχαμε αποταθεί, αποφεύγετε τη σύσταση της Επιτροπής αυτής για λόγους τους οποίους εσείς γνωρίζετε και για τους οποίους δεν μας έχετε μέχρι σήμερα ενημερώσει.
2- Είναι γνωστό ότι στο Δήμο Ζακύνθου έχουν συσταθεί δύο Σχολικές Επιτροπές, μία για την πρωτοβάθμια και μία για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μετά δε την εγκατάσταση της δικής σας δημοτικής αρχής συγκροτήθηκαν οι αντίστοιχες σχολικές επιτροπές, η της Α΄βάθμιας εκπαίδευσης «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΙΩΤΗΣ», που απαρτίζεται από έντεκα (11) μέλη και της Ενιαίας Β΄βάθμιας εκπαίδευσης «ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ», που απαρτίζεται επίσης από έντεκα (11) μέλη και οι οποίες έχουν συγκροτηθεί σε σώμα με τις υπ’ αριθ. 36/2014 και 32/2014 αποφάσεις τους αντίστοιχα.
Σύμφωνα με άρθρο 1 της υπ’ αριθ. 8440/24.02.2011 Υπ. Απόφασης (ΦΕΚ 318/25.02.2011 Τεύχος Δεύτερο) στη διοίκηση των σχολικών επιτροπών, που αποτελούνται από 5 έως 15 μέλη, πρέπει να μετέχουν οπωσδήποτε εκτός των δύο διευθυντών, εκ των πέντε αρχαιοτέρων των σχολικών μονάδων, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αντίστοιχα, τουλάχιστον ένας εκπρόσωπος της ένωσης γονέων και τουλάχιστον ένας εκπρόσωπος των μαθητικών κοινοτήτων για τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Όμως κε Δήμαρχε οι υφιστάμενες δύο σχολικές επιτροπές δεν έχουν συσταθεί νόμιμα διότι:
-Δεν μετέχουν οι αρχαιότεροι εκπαιδευτικοί διευθυντές του δήμου μας, αλλά διευθυντές σχολείων της επιλογής σας,
-Δεν μετέχει εκπρόσωπος της ένωσής μας,
-Στην Ενιαία Β΄βάθμια Σχολική Επιτροπή εκπαίδευσης «ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ»στη δεν μετέχει ο Διευθυντής του ΕΠΑΛ και του ΙΕΚ,

-Στην Ενιαία Β΄βάθμια Σχολική Επιτροπή εκπαίδευσης «ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ» δεν μετέχει ένας εκπρόσωπος των μαθητικών κοινοτήτων.
-Ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής της Β΄βάθμια Εκπαίδευσης είναι παράλληλα και Ταμίας, πράγμα ασυμβίβαστο.
-Υπάρχουν κοινά μέλη και στις δύο σχολικές επιτροπές.
Για το λόγο αυτό καταγγέλουμε ως παράνομη τη σύσταση των δύο σχολικών επιτροπών του Δήμου μας και ζητούμε την ανασύσταση τους σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3852/2010.

Όσον αφορά τα κονδύλια του Δήμου μας για την παιδεία ζητούμε να μας ενημερώσετε επί των εξής:
α/ Τον παρελθόντα μήνα Οκτώβριο 2015 σας έχει δοθεί ποσό 94.630 ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολείων μας.
Και ερωτούμε κε Δήμαρχε: το ως άνω ποσό πότε παραδόθηκε εξ ολοκλήρου στις δύο σχολικές επιτροπές και πως χρησιμοποιήθηκε από αυτές;
Επ’ αυτού με το από 8.10.2015 έγγραφό μας που κατατέθηκε στο Δήμο με αριθ.πρωτ. 35545/2015  σας ζητούσαμε να μας ενημερώσετε γιατί ο Δήμος παρακρατεί ποσοστό 15% από τις επιχορηγήσεις που προορίζονται για την παιδεία και τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων, βάσει ποιάς διάταξης νόμου και με ποια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου προβαίνει στην παρακράτηση αυτή, όμως μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει απάντηση.
Δικαιούμαστε κε Δήμαρχε μιάς απάντησης.

β/ Είσαστε υποχρεωμένος να προβαίνετε σε υποχρεωτικές επιχορηγήσεις από τα Δημοτικά Τέλη και το Δημοτικό Φόρο που εισπράττετε στις δύο Σχολικές Επιτροπές άμεσα από τη σύνταξη του ετήσιου προϋπολογισμού του Δήμου.
Σας ρωτάμε αν έχει καταβάλει ο Δήμος οποιοδήποτε ποσό κατά την τελευταία πενταετία στα σχολεία από τα έσοδα που δικαιούνται οι Σχολικές Επιτροπές και προβλέπονται από τον οικονομικό προϋπολογισμό του Δήμου που προέρχονται από τον Δημοτικό Φόρο και τα Δημοτικά Τέλη, γιατί δεν έχομε διαπιστώσει να έχετε κατατεθεί  ούτε ένα ευρώ μέχρι σήμερα;
γ/ Σύμφωνα με την από 06.09.2014 σύμβαση συναφθείσα μεταξύ του Δήμου Ζακύνθου και του Μουσικού Σχολείου Ζακύνθου, ανατέθηκε στο Δήμο η σίτιση των μαθητών του Μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου Ζακύνθου στη Μαθητική Εστία αυτού για χρονικό διάστημα 165 ημερών της προηγούμενης σχολικής περιόδου 2014-2015, για το έργο αυτό δε που ανέλαβε ο Δήμος έλαβε από το Μουσικό Σχολείο ποσό 96.525,00 ευρώ, βαρυνομένου του Δήμου με τις κάθε είδους κρατήσεις, φόρους, χαρτόσημο, ΦΠΑ κλπ.
Όμως αν και εισπράξατε το άνω ποσό των 96.525,00 ευρώ δεν σιτίσατε τα παιδιά καθόλου, συνεπώς που πήγαν αυτά τα χρήματα;
Όσον αφορά δε την τρέχουσα σχολική περίοδο 2015-2016 ως ‘Ένωση Γονέων γίναμε αποδέκτες διαμαρτυριών από μαθητές και γονείς των παιδιών των μουσικών σχολείων για χαμηλής ποιότητας και ποσότητας σίτισή τους και διαπιστώσαμε ότι  η σίτιση τους δεν είναι σύμφωνη με τις διατάξεις του Νόμου.
Συνεπώς ρωτάμε που πάνε τα χρήματα που εισπράττετε για την σίτιση των μαθητών των μουσικών σχολείων;
Που πήγαν λοιπόν κε Δήμαρχε 96.525,00 ευρώ, ενώ στα παιδιά τρώνε σάντουιτς;


Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου διαθέσατε  250.000 ευρώ για τη σίτιση των παιδιών των παιδικών σταθμών-νηπιαγωγείων. Εκτός αυτού το πρόγραμμα αυτά χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, καθώς επίσης οι γονείς καταβάλουν 80 ευρώ το μήνα για τη σίτιση κάθε παιδιού.
Συνεπώς για τη σίτιση 350 παιδιών που φοιτούν στους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία του Δήμου μας δαπανώνται πάνω από 700.000 ευρώ ετησίως;
Άρα πως διατίθενται όλα αυτά τα χρήματα κε Δήμαρχε, ποιος φορέας σας αποφασίζει γι’ αυτά, ποιος τα διαχειρίζεται και με ποιο τρόπο;

Επειδή λοιπόν διαπιστώνουμε ότι όλα τα κονδύλια ευρωπαϊκά, κρατικά ή δημοτικά που χορηγούνται για την παιδεία δεν αποδίδονται σωστά ούτε δαπανώνται για τους σκοπούς που δίδονται, στα ποσά δε που διαθέτετε για την παιδεία δεν γίνεται σωστή διαχείριση και κατανομή.
Για το λόγο αυτό σαν Ένωση Συλλόγων Γονέων Ζακύνθου, που εκπροσωπούμε πάνω από 2.500 μαθητές και 5000 γονείς, ζητούμε:
1-Τη σύσταση άμεσα Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας (ΔΕΠ),
2-Ανασύσταση των δύο Σχολικών Επιτροπών νόμιμα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις,
3-Τη χορήγηση όλων των αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, που αφορούν  κονδύλια για την Παιδεία, και
4-Πλήρη διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο των δύο Σχολικών Επιτροπών.

Επί των παραπάνω αιτημάτων και ερωτημάτων μας ζητούμε να  μας δοθεί απάντηση εντός ενός (1) μηνός από την παραλαβή της παρούσας, διαφορετικά θα αναγκαστικά να αποταθούμε στη Δικαιοσύνη.
Κε Δήμαρχε τα χρήματα για την παιδεία πρέπει να πηγαίνουν στην παιδεία και πουθενά αλλού.

                      Ζάκυνθος 14 Απριλίου 2016
                       Για την Καταγγέλλουσα
                                

                                 Διονύσιος Γεωργάνος
                                  Πρόεδρος του  Δ.Σ.   

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο βροντοφώναξε «ΟΧΙ στον πόλεμο, ΝΑΙ στην ελευθερία των λαών - Ειρήνη για όλα τα παιδιά του κόσμου».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - για τις κινητοποιήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛ.ΓΟΝΕΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - για το άνοιγμα των σχολείων με έξαρση covid και γρίπης