Κατάργηση Επαναληπτικών Πανελλαδικών Εξετάσεων - Επιστολή προς Υπουργό Παιδείας

Ανοιχτή Επιστολή Διαμαρτυρίας 
της Ένωσης Γονέων Μαθητών Ζακύνθου
προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κώστα Γαβρόγλου.
Κύριε Υπουργέ,
η Ένωσή μας, εκπροσωπόντας το σύνολο των γονέων μαθητών Ζακύνθου, σας δηλώνει την έντονη ανησυχία και αντίθεσή του στην εντελώς ξαφνική κι όψιμη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να μην οργανωθούν φέτος επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις, για όσους υποψήφιους απουσιάσουν δικαιολογημένα από την εξέταση σε κάποιο ή κάποια από τα μαθήματα. Η ρύθμιση αυτή αντίκειται στις παιδαγωγικές αρχές, τη χρηστή διοίκηση και το κράτος δικαίου και επιπλέον προσβάλλει τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών, την αρχή της ίσης μεταχείρισης, των ίσων ευκαιριών και της επιείκειας, ιδίως τη στιγμή που αποφασίζεται  και ανακοινώνεται λίγες μέρες πριν τις εξετάσεις.
Οι επαναληπτικές εξετάσεις καθιερώθηκαν νομοθετικά -κι έτσι μόνον μπορούν να ανακληθούν νόμιμα- για την αντιμετώπιση εκτάκτων κι απρόβλεπτων περιπτώσεων ανωτέρας βίας, λόγω ανάγκης ή δυσχέρειας, που συντρέχουν στο πρόσωπο ορισμένων εξεταζομένων μαθητών, ως αναγκαίο μέτρο πρόνοιας κι επιείκειας υπέρ των άτυχων μαθητών.
Δυστυχώς το παιδαγωγικό σύστημα της χώρας μας είναι δομημένο έτσι που οι Πανελλαδικές Εξετάσεις να κρίνουν το μέλλον των παιδιών μας μέσα σε μερικές μόνον ώρες εξεταστικών  δοκιμασιών, για τις οποίες απαιτείται χρόνια, συστηματική έως και εξαντλητική προσπάθεια για την προσδοκώμενη επιτυχία σε ένα τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό ίδρυμα, καθιστώντας σχεδόν αυτοσκοπό της εκπαίδευσης την επιτυχία σε αυτές, με αποτέλεσμα η εκπαιδευτική πραγματικότητα στο πλείστον της δευτεροβάθμιας εκπαιδευτικής περιόδου να είναι εξαιρετικά σκληρή, ψυχοφθόρα και ανταγωνιστική για τους μαθητές.               
Αλλά και για τις ελληνικές οικογένειες η δοκιμασία αυτή είναι εξαντλητική, ψυχολογικά και οικονομικά, μιας και η δωρεάν παιδεία δεν κατά κανόνα επαρκής για να εκπληρωθεί με επιτυχία η εισαγωγική στην τριτοβάθμια εκπαίδευση προσπάθεια των μαθητών. Ενδεχομένως λοιπόν αν ειδωθεί υπ' αυτό το πρίσμα το ζήτημα να μη φαντάζει τόσο παράξενο που πολλοί μαθητές καταρρέουν στο αποκορύφωμα αυτής της προσπάθειας ή δεν την αντέχουν ...
Συνεπώς, είναι δίκαιη και αναγκαία η διατήρηση ενός πλαισίου, που θα δίνει διέξοδο σε αυτές τις περιπτώσεις ανωτέρας βίας ή σοβαρού κωλύματος υγείας -ακόμα και με τον κίνδυνο να υπάρξουν περιπτώσεις εκμετάλλευσής της, που όμως κι αυτές θα μπορούσαν να περιοριστούν με εγγυημένες διαδικασίες- γιατί αυτό απαιτεί ο πολιτισμός που πρέπει να διατρέχει τη χρηστή διοίκηση και το κράτος δικαίου.
Προφανώς, η διαδικασία αυτή των  επαναληπτικών εξετάσεων έχει οικονομικό κόστος, μερικά αγαθά δεν πρέπει σε ένα κοινωνικό κράτος να σταθμίζονται με οικονομικοτεχνικά κριτήρια. Γι' αυτό πρέπει να σταθμιστεί ως σημαντικότερο το κόστος που θα επιμεριστεί στις ελληνικές οικογένειες σε περίπτωση κατάργησής τους, διότι δεν είναι μόνον αβάσταχτη οικονομικά μια επιπλέον περίοδο προετοιμασίας ή μια χαμένη χρονιά, αλλά και ψυχολογικά, ιδίως σε μια περίοδο που η ελληνική οικογένεια έχει εξαντληθεί από την οικονομική κρίση και δεν αντέχει ένα ακόμα σκληρό κοινωνικό μέτρο, ενώ παλεύει με αυτοθυσία για το μέλλον των παιδιών της, που είναι η ελπίδα αυτής της χώρας.
Το μόνο που θα πετύχει η κυβέρνηση αν εμμείνει σε αυτή τη ρύθμιση θα είναι να διώξει προς τα ιδρύματα της αλλοδαπής μερικά ακόμα από τα παιδιά μας, που εκεί θα βρουν την ευκαιρία που η χώρα τους δεν τους έδωσε, αποδυναμώνοντας ακόμα περισσότερο το δεσμό της νέας γενιάς από την πατρίδα των χαμένων ευκαιριών..
                  Με την ελπίδα πως θα δείξετε την κοινωνική ευαισθησία που δικαιούνται τα παιδιά μας 

                              Το ΔΣ της Ένωσης Γονέων Μαθητών Ζακύνθου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο βροντοφώναξε «ΟΧΙ στον πόλεμο, ΝΑΙ στην ελευθερία των λαών - Ειρήνη για όλα τα παιδιά του κόσμου».

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛ.ΓΟΝΕΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - για το άνοιγμα των σχολείων με έξαρση covid και γρίπης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - για τις κινητοποιήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών