ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΔΕΑΥ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες νομού Ζακύνθου με αφορμή την δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβερνήσεως του κανονισμού λειτουργίας των ΕΔΕΑΥ (επιτροπές διαγνωστικής εκπαιδευτικής αξιολόγησης και υποστήριξης) ΦΕΚ 315/12-02-2014 σε συνέχεια του 4115/2013 νόμου, του 4186/2013 νόμου και την 23448/2013 εγκύκλιου τροποποίησης του ΥΠΑΙΘ, που αναφέρετε σε θέματα ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, πιστεύει ότι το Υπουργείο βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου (μάλλον για κάποιο άλλης χώρας εκπαιδευτικό σύστημα αναφέρεται).
Χρειάστηκε ένας χρόνος, δύο νόμοι, μια εγκύκλιος και ένας κανονισμός λειτουργίας, για να προχωρήσει η περιφερειακή διεύθυνση πρωτοβάθμιας στη σύσταση των ΕΔΕΑΥ στις 10 Μαρτίου του 2013.Αυτές τις επιτροπές που δεν πρόκειται φυσικά να λειτουργήσουν στην φετινή σχολική χρονιά ούτε στις επόμενες κατά την γνώμη μας, γιατί αυτά που αναφέρουν στον νόμο μάλλον στην φαντασία τους τα είδαν.
Διαβάζοντας τον νόμο καταλαβαίνει κανείς την προχειρότητα με την οποία το ΥΠΑΙΘ επιχειρεί να αλλάξει τις δομές τις ειδικής αγωγής, σκεφτείτε μόνο ότι οι επιμορφώσεις των επιμορφωτών ξεκινούν αρχές Απριλίου και οι επιτροπές είναι υποστελεχωμένες. Τοποθέτησαν εκπαιδευτικούς γενικής αγωγής τον Οκτώβριο σε παράλληλες στηρίξεις και τους επιμορφώνουν τώρα που σε δυο μήνες περίπου τελειώνει η σχολική χρονιά.
Δεν φτάνει που έχουν υποβαθμίσει και απαξιώσει τη δημόσια ειδική αγωγή και εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια στο όνομα της οικονομικής κρίσης, αλλά έχουν και το θράσος να μας παρουσιάζουν τις ΕΔΕΑΥ σαν ένα καινοτόμο θεσμό του εκπαιδευτικού μας συστήματος.
Δεν ζήτησαν την γνώμη κανενός, ούτε των συλλογικών φορέων των εκπαιδευτικών, ούτε των γονέων, παρά μόνοι τους προχώρησαν στην αντιγραφή σε πάρα πολλά άρθρα του 3699/2008 νόμου της ειδικής αγωγής, άλλαξαν μερικά ονόματα, έκοψαν, έραψαν και μας παρουσίασαν ένα καινούριο νόμο.
Kαθιστούν το ειδικό σχολείο κέντρο υποστήριξης των δομών ειδικής αγωγής, προσπαθώντας από την πίσω πόρτα να καταργήσουν τα ΚΕΔΔΥ και να δημιουργήσουν εμπόδια στην γρήγορη και σαφή διάγνωση των παιδιών. Έχουν δηλαδή ένα διαγνωστικό και υποστηρικτικό φορέα, τα ΚΕΔΔΥ, που στα τόσα χρόνια λειτουργίας του, παρά τα προβλήματά του που οφείλονται στη διαχρονική έλλειψη του κατάλληλου επιστημονικού προσωπικού, έχει προσφέρει πάρα πολλά και μπορεί να προσφέρει ακόμη περισσότερα αλλά πειραματίζονται με αλλαγές που γυρίζουν την ειδική αγωγή πολλά χρόνια πίσω.
Επίσης θέλουμε να καταγγείλουμε την απαράδεκτη συμπεριφορά του περιφερειακού διευθυντή Α/θμιας κ. Καραβασίλη, που όχι μόνο άφησε τα ΚΕΔΔΥ χωρίς προϊστάμενο για έξι μήνες με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν, αλλά δεν καταδέχεται ούτε καν να μας μιλήσει, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μας, την σύμβουλο ειδικής αγωγής της περιφέρειας Ιονίων Νήσων κ. Τοτόλου που έχει να έρθει στη Ζάκυνθο δύο χρόνια και  είμαστε πρόθυμοι να της χορηγήσει ο σύλλογός μας τα χρήματα για την μετακίνηση και την διαμονή της στην Ζάκυνθο αφού όπως μας λέει η ίδια, ευθύνεται η διεύθυνση Α/θμιας περιφέρειας Ιονίων Νήσων που δύο χρόνια τώρα δεν της τα χορηγεί.
 Δεν αντέχουμε άλλο αυτόν τον εμπαιγμό και την κοροϊδία από το ΥΠΑΙΘ και τους εκπρόσωπους τους στην περιφέρεια, ζητάμε στελέχωση με μόνιμους και κατάλληλους εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής για όλες τις δομές της ειδικής αγωγής στη Ζάκυνθο, στελέχωση των ΚΕΔΔΥ με μόνιμο επιστημονικό προσωπικό, κατάργηση του νόμου 4115/2013 άρθρο 39, πλήρης εφαρμογή του νόμου 3699/2008 και διάλογο για την αναβάθμιση της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης.
    Η γραμματέας                                      Ο Πρόεδρος
Τετράδη Αναστασία            Χριστόφορος-Λιβάνης Γεράσιμος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο βροντοφώναξε «ΟΧΙ στον πόλεμο, ΝΑΙ στην ελευθερία των λαών - Ειρήνη για όλα τα παιδιά του κόσμου».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - για τις κινητοποιήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛ.ΓΟΝΕΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - για το άνοιγμα των σχολείων με έξαρση covid και γρίπης