Την «ΗΜΕΡΑ» επισκέφθηκε το δημοτικό σχολείο Κάμπου

Δημοσίευση στην Ημέρα τση Ζάκυθος: 11/4/2014
Μια ιδέα από τον μαγικό κόσμο της έντυπης δημοσιογραφίας πήραν οι δεκάχρονοι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κάμπου σήμερα, μέσα από την επίσκεψή τους στην Ημέρα και στις εκτυπωτικές εγκαταστάσεις «Εντυπο». Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά όλη τη διαδικασία παραγωγής εντός έντυπου Μέσου Μαζικής Ενημέρωσης, από τη συγγραφή του ρεπορτάζ μέχρι την κυκλοφορία της εφημερίδας στο περίπτερο.
Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν αρχικά από τη διαδικασία σελιδοποίησης –είχαν την τύχη η επίσκεψή τους να συμπέσει με την εκτύπωση του περιοδικού «Στιγμές»-, την επιλογή και τη χρήση των χρωμάτων και τη διάταξη της σελίδας.

Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του τυπογραφείου. Μια άλλη σπάνια εμπειρία τα περίμενε εκεί, αφού παρακολούθησαν τη διαδικασία της έγχρωμης και ασπρόμαυρης εκτύπωσης, ενώ γνώρισαν πώς τυπώνονταν οι εφημερίδες στο παρελθόν και τα παλαιά μέσα στοιχειοθεσίας.
Στη συνέχεια οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τη δημοσιογράφο Ντιάνα Χαϊκάλη να τους περιγράφει τη διάταξη το στήσιμο μιας εφημερίδας. Η συγγραφή ενός άρθρου ανάλογα με το περιεχόμενό του, η ουδέτερη, ειλικρινής και αντικειμενική στάση του δημοσιογράφου απέναντι στην είδηση, η ψύχραιμη κριτική του γεγονότος, η δύναμη της εικόνας να εντυπωσιάζει αλλά του λόγου να αφυπνίζει, επεξηγημένα από την κ. Χαϊκάλη με λόγο γλαφυρό και παραστατικό, έκαναν βαθιά εντύπωση στα δεκάχρονα παιδιά. «Τα περισσότερα παιδιά από την τάξη μου έχουν μεγάλα ταλέντα, όπως στο γράψιμο και στη ζωγραφική. Προσπάθησα λοιπόν να εκπληρώσω την επιθυμία τους αυτή, γιατί, μην ξεχνάμε ότι ο ρόλος του σχολείου δεν είναι απλώς να μάθουν τα παιδιά γράμματα αλλά να τα αφήνει να ξεδιπλώσουν και να αναδείξουν τα ταλέντα τους», λέει υπερήφανα στο Ionian η δασκάλα της τάξης, κυρία Άννα Γιαννούλη.

3Τα λόγια της επαληθεύτηκαν σχεδόν αμέσως. Τα παιδιά είχαν φέρει μαζί τους άρθρα που έχουν γράψει ατομικά ή σε ομάδες, με θέματα που εκπλήσσουν, αν αναλογιστεί κανείς την ηλικία των συντακτών τους αλλά και την ωριμότητα του γραπτού τους λόγου: «Σχολική βία», «Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων», «Ο κλεμμένος πολιτισμός μας», «Ολοι μαζί μπορούμε», «Μπορούμε να σώσουμε τη Γη».
ΓΙΑΣΜΙΝ ΚΧΑΛΦΙ
«Ηρθαμε με την τάξη μου για να γνωρίσουμε αυτόν το μαγικό χώρο, όπως τον αποκαλούμε για να δούμε τα μηχανήματα, τι συμβαίνει εδώ και να έχουμε την εμπειρία του τρόπου έκδοσης μιας εφημερίδας. Όταν μεγαλώσω θέλω πάρα-πάρα πολύ να γίνω δημοσιογράφος, με έχει τραβήξει πάρα πολύ αυτό και εύχομαι να εκπληρώσω αυτό το στόχο μου. Εχω ξεκινήσει από τώρα να γράφω άρθρα».

ΝΙΚΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ
«Αυτό που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση είναι το μηχάνημα εκτύπωσης της εφημερίδας, ωστόσο δεν θα ήθελα να γίνω δημοσιογράφος όταν μεγαλώσω!»


ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ
«Αυτό που με εντυπωσίασε από αυτά που είδα ήταν όλα όσα είχαν σχέση με τα χρώματα, τα μελάνια, τις φωτογραφίες και την εκτύπωση καθώς και τα πολύπλοκα μηχανήματα».

ΕΛΕΝΗ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ
«Με εντυπωσίασαν όλα! Γιατί δεν τα είχα ξαναδεί ποτέ μου!»

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΞΕΝΟΣ
«Μεγαλύτερη εντύπωση που έκανε το μηχάνημα της τετραχρωμίας»
 
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο βροντοφώναξε «ΟΧΙ στον πόλεμο, ΝΑΙ στην ελευθερία των λαών - Ειρήνη για όλα τα παιδιά του κόσμου».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - για τις κινητοποιήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛ.ΓΟΝΕΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - για το άνοιγμα των σχολείων με έξαρση covid και γρίπης