Η Παιδεία στην εντατική των μνημονίων


Δημοσίευση στην Ημέρα τση Ζάκυθος: 21/8/2014


Στην εντατική των μνημονίων μπαίνει για μια ακόμη φορά η Παιδεία. Οι καλοκαιρινές διακοπές βαίνουν στο τέλος τους και έτσι οι μαθητές σε λιγότερο από δεκαπέντε ημέρες θα επιστρέψουν στα θρανία. Όχι, όμως, και οι εκπαιδευτικοί στο σύνολό τους, αφού τα προβλήματα τόσο με τα κενά των εκπαιδευτικών, όσο και με ορισμένες κτηριακές εγκαταστάσεις, επιβεβαιώνουν το ρητό “κάθε αρχή και δύσκολη”.
Η μεγάλη περικοπή στον αριθμό πρόσληψης αναπληρωτών και οι αθρόες συνταξιοδοτήσεις καθηγητών και δασκάλων οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών των δημόσιων σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Εκτός από τους εκπαιδευτικούς που θα μείνουν εκτός σχολείου, θα υπάρξουν, και αρκετοί μόνιμοι οι οποίοι θα μετατεθούν υποχρεωτικά σύμφωνα με το νόμο, όπου υπάρχει ανάγκη, με αποτέλεσμα αρκετοί να προτιμήσουν να παραιτηθούν, αφού δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις μακριά από τη μόνιμη κατοικία τους.
Έντονος είναι ο προβληματισμός που επικρατεί σε δασκάλους και καθηγητές για το τι μέλει γενέσθαι. Με δηλώσεις τους στην εφημερίδα μας θεωρούν αδιανόητο οι χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις να καλύπτονται, τέσσερα χρόνια τώρα, μόνο με πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών η πλειονότητα των οποίων γίνεται μέσα από τα προγράμματα ΕΣΠΑ, γεγονός που περιορίζει και το χρονικό διάστημα της πρόσληψής τους αλλά ταυτόχρονα καλύπτει θέσεις με συγκεκριμένα μόνο προγράμματα.
Ωστόσο, ο υπουργός παιδείας προσανατολίζεται να αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματα με παράλληλες αναθέσεις.
Αλλά και οι γονείς διαμαρτύρονται. Όχι μόνο για τις ελλείψεις εκπαιδευτικών, αλλά για ανυπαρξία παρεμβάσεων και συντήρησης των σχολικών μονάδων. Φέρονται μάλιστα διατεθειμένοι να μην κάνουν ούτε βήμα πίσω σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των παιδιών τους.
Γίνεται πλέον αντιληπτό πως η Τρόικα με τα μέτρα που επιβάλει κουρέλιασε τα συνθήματα του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου. Το τρίπτυχο “Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία” οδηγείται σε αφανισμό. Μετά την αδυναμία του πολίτη να εκφραστεί ελεύθερα και να μπορεί να εξασφαλίζει τα προς το ζείν, σειρά παίρνει το εκπαιδευτικό σύστημα. Είναι γνωστό, άλλωστε, πως τους αμόρφωτους μπορεί κανείς να τους χειραγωγήσεις όπως επιθυμεί.
 
Τα κενά
Με πολλά κενά σε εκπαιδευτικούς πρόκειται να ξεκινήσει το σχολικό έτος για τους μαθητές των νηπιαγωγείων και των δημοτικών. Η επίσημη ανακοίνωση από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου των κενών οργανικών θέσεων για 67 δασκάλους και 39 νηπιαγωγούς αναδεικνύει τις πραγματικές ελλείψεις των σχολικών μονάδων. Ταυτόχρονα κάνει επιτακτική την ανάγκη πρόσληψης μόνιμων εκπαιδευτικών για την κάλυψή τους. Και τούτο διότι είναι πάγια θέση της διδασκαλικής κοινότητας ότι η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων και η αποτελεσματική εκπαίδευση των μαθητών που φοιτούν σ’ αυτά, προϋποθέτουν μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας των εκπαιδευτικών με το εκπαιδευτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο υπηρετούν.
 
Τα προβλήματα
“Για να λειτουργήσουν ομαλά τα σχολεία το Σεπτέμβρη χρειάζεται να γίνουν έγκαιρα όλες οι υπηρεσιακές μεταβολές και ιδιαίτερα οι μόνιμοι διορισμοί και οι προσλήψεις αναπληρωτών. Είναι ευνόητο ότι με αυτά τα κενά αποκλείεται να ξεκινήσει ομαλά η λειτουργία των σχολείων στη νέα σχολική χρονιά” δήλωσε στην εφημερίδα μας η γραμματέας του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Έφη Λάζου.
Πρόσθεσε, δε, πως την τελευταία τετραετία, έχουν αποχωρήσει, λόγω συνταξιοδότησης περισσότεροι από 9.000 μόνιμοι εκπαιδευτικοί ενώ έχουν προσληφθεί μόνο 272. Είναι, επίσης, επιτακτική η ανάγκη της πρόσληψης του απαιτούμενου αριθμού των αναπληρωτών ώστε να καλυφθούν τα χιλιάδες λειτουργικά κενά.
 
Το αίτημα
Για αυτό ζητούν για μια ακόμη φορά από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση ώστε να άρει την αδικία που η πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει απέναντι σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Πρόσληψη μέσω κονδυλίων του τακτικού προϋπολογισμού και πριν από την έναρξη του σχολικού έτους ώστε να τους δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής τους στους Συλλόγους Διδασκόντων για τον προγραμματισμό δράσεων της κάθε σχολικής μονάδας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο βροντοφώναξε «ΟΧΙ στον πόλεμο, ΝΑΙ στην ελευθερία των λαών - Ειρήνη για όλα τα παιδιά του κόσμου».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - για τις κινητοποιήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛ.ΓΟΝΕΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - για το άνοιγμα των σχολείων με έξαρση covid και γρίπης