ΣΧΟΛΙΟ για τα όσα ακούστηκαν σχετικά με την παράσταση διαμαρτυρίας

 


Ζάκυνθος, 30/6/2024

 

ΣΧΟΛΙΟ για τα όσα ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες 

σχετικά με την παράσταση διαμαρτυρίας για τα σχολικά κτίρια

 

1. Η κινητοποίηση της 25ης Ιουνίου αποφασίστηκε από την Γενική Συνέλευση της Ένωσης Γονέων στις 29/5. Δεν μεσολάβησε οποιοδήποτε γεγονός που να ακυρώνει τους λόγους και τα αιτήματα της κινητοποίησης, και για αυτό πραγματοποιήθηκε κανονικά. 

2. Η περιβόητη Σύσκεψη που έγινε στις 6/6 μας ανακοινώθηκε τηλεφωνικά την αμέσως επόμενη ημέρα της Γενικής μας Συνέλευσης. Στη σύσκεψη δεν τέθηκε κάποιο χρονοδιάγραμμα ελέγχων και εργασιών στα σχολεία, παρά μόνο κάποιες αόριστες και γενικόλογες υποσχέσεις, με εστίαση σε 2-3 σχολεία, παρ’ όλη την προσπάθεια, τη δική μας, αλλά και των εκπροσώπων των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, να τεθούν στη συζήτηση τα προβλήματα όλων των σχολείων. Η συζήτηση κινήθηκε περισσότερο στο πόσο χρονοβόρες και δαπανηρές είναι οι διαδικασίες και στο να αποδεχτούμε οι γονείς ότι αυτά που ζητάμε (η ασφάλεια των σχολικών κτιρίων, δηλαδή) είναι ουσιαστικά ακατόρθωτα για το κεντρικό κράτος και την τοπική διοίκηση, με βάση τις προτεραιότητες που θέτουν! Μας τονίστηκε ότι η επιμονή μας για επιστημονικό και πλήρη έλεγχο, μπορεί να οδηγήσει στο προσωρινό κλείσιμο σχολείων, όπως το 2ο Δημοτικό, που έχει (επιτέλους!) δημιουργήσει πονοκέφαλο σε όλες τις αρχές… Η σύσκεψη αυτή, επομένως, όχι μόνο δεν αποτέλεσε λόγο μη υλοποίησης της απόφασης της Γενικής μας Συνέλευσης, αλλά επιβεβαίωσε την ανάγκη συντονισμένης  έμπρακτης διαμαρτυρίας των γονέων για την συνεχιζόμενη κατάσταση των σχολείων μας και την έλλειψη σχεδιασμού για την αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων. 

3. Στην κινητοποίηση της 25ης Ιουνίου, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες της θερινής περιόδου, συμμετείχαν πάνω από 50 γονείς μεταξύ των οποίων πρόεδροι και μέλη ΔΣ Συλλόγων Γονέων και γονείς από αρκετά σχολεία, 2ο Δημοτικό, 3ο Δημοτικό, Δημοτικό Σχολείο Κάμπου, 1ο Νηπιαγωγείο, 2ο -7ο Νηπιαγωγείο, 5ο Δημοτικό, Δημοτικό Σχολείο Μουζακίου, ΕΠΑΛ, κ.ά. Αυτό δείχνει ότι οι γονείς της Ζακύνθου έχουν αγανακτήσει με την κατάσταση που βιώνουν καθημερινά οι ίδιοι και τα παιδιά τους στα σχολεία. Υποβλήθηκε υπόμνημα αιτημάτων, με ενδεικτική μόνο αναφορά σε συγκεκριμένα  προβλήματα, αυτών που έχουν τεθεί υπόψη μας. Βεβαίως, οι αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες έχουν σαφέστερη και πληρέστερη εικόνα των προβλημάτων σε σχέση με όσα έχουν έλθει σε γνώση της ένωσης. 

4. Τα περί "παιχνιδιών" και "εντυπώσεων" που ακούστηκαν στη δημόσια σφαίρα αυτές τις μέρες, τα επιστρέφουμε στο πολλαπλάσιο, σε όσους τα εξέφεραν. Είναι εμφανής και διάχυτη η αγωνία τους να υποβαθμιστεί στα μάτια της ζακυνθινής κοινωνίας η σοβαρότητα των προβλημάτων, αλλά και να απαξιωθεί η αγανάκτηση των γονέων. Μάλιστα, αλγεινή εντύπωση μας προκαλεί η συνεχιζόμενη προσπάθεια να συσκοτιστεί  η σοβαρή κατάσταση της σχολικής στέγης στη Ζάκυνθο πίσω από κατεβατά "παρεμβάσεων", δωρεών και υποσχέσεων ανέγερσης σχολείων για το μέλλον. Επισημαίνουμε στους καθ' έξιν και κατ' επανάληψη συκοφάντες της Ένωσης, ότι ακολουθούν τα χνάρια αυτών που με τα πολιτικά τους τερτιπια, απαξίωναν τις εύλογες ανησυχίες για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων. Τέτοιου είδους ανήθικα και χυδαία πολιτικά παιχνίδια στα κεφάλια των παιδιών μας, δε θα επιτρέψουμε. 

Από εκεί και πέρα, καλούμε τους αρμόδιους (κεντρική κυβέρνηση και τοπική διοίκηση) να εγκύψουν στο πρόβλημα με τη δέουσα σοβαρότητα και χωρίς τις συνήθεις φανφάρες και μπουφανίες. 

Η Ένωση Γονέων αναμένει ενέργειες μέσα στο καλοκαίρι και δεσμεύεται να παρακολουθεί πολύ στενά το θέμα. Ο Σεπτέμβρης είναι κοντά και οι αρμόδιοι θα κληθούν να δώσουν “λογαριασμό“ για το τι έχουν κάνει.

 

Το ΔΣ της 1ης Ένωσης Συλλόγων Γονέων των Μαθητών Ζακύνθου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο βροντοφώναξε «ΟΧΙ στον πόλεμο, ΝΑΙ στην ελευθερία των λαών - Ειρήνη για όλα τα παιδιά του κόσμου».

Για την Σύσκεψη του Τμήματος Παιδείας της 7/6/2024

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - για τις κινητοποιήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών