Για την Σύσκεψη του Τμήματος Παιδείας της 7/6/2024

Ζάκυνθος, 8/6/2024

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

για την Σύσκεψη του Τμήματος Παιδείας της 7/6/2024

 Στον απόηχο της μαζικής Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Γονέων της 29/5/2024,  πραγματοποιήθηκε χθες 7/6/2024 σύσκεψη μετά από πρόσκληση του Τμήματος Παιδείας και Δια βίου Μάθησης του Δήμου Ζακύνθου, με την παρουσία του κ. Δημάρχου, του κ. Αντιδημάρχου Παιδείας, καθώς και του κ. Βουλευτή Ζακύνθου, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ένωσης Γονέων, των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, του Συλλόγου Μηχανικών, του ΤΕΕ και των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ζακύνθου. 

Ακούσαμε, για πολλοστή φορά, πόσο χρονοβόρα και δαπανηρή είναι η διαδικασία για τον έλεγχο των σχολείων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, την ανάθεση των αναγκαίων μελετών και εργασιών. 

Μεγάλη συζήτηση έγινε για την κατάσταση του 2ου Δημοτικού, που ξαφνικά έχει ανησυχήσει τον κ. Βουλευτή και την Δημοτική Αρχή, ενώ είναι γνωστή σε όλους εδώ και χρόνια. Τέθηκε το ενδεχόμενο να μην ανοίξει το σχολείο τον Σεπτέμβρη για να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι και οι αναγκαίες παρεμβάσεις που ζητούν οι γονείς. Απαιτήσαμε, σε τέτοιο ενδεχόμενο, να εξευρεθεί οπωσδήποτε λύση βιώσιμη για τους μαθητές και τις οικογένειές τους. 

Ακούσαμε να λέγεται ότι εάν ξεκινήσουν να γίνονται έλεγχοι στατικής επάρκειας για όλα τα σχολεία, θα προκύψουν σοβαρά προβλήματα σε πολλά σχολεία… αλλά δεν υπάρχει αρκετή χρηματοδότηση για όλα. Την ίδια στιγμή, το τμήμα Παιδείας και ο κ. Αντιδήμαρχος εμμένει στη θέση του ότι δεν θα επιτραπούν έλεγχοι των σχολείων από ιδιώτες μηχανικούς, με πρωτοβουλία γονέων και διευθυντών.  

Το συμπέρασμα είναι ένα: υπάρχει πλήρης παραδοχή ότι τα σχολεία του νησιού είναι σε άθλια κατάσταση και γίνεται ξεκάθαρη προσπάθεια τα προβλήματα να μπουν κάτω απ’ το χαλάκι, στο όνομα της έλλειψης χρηματοδότησης, των χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών, αλλά και ρίχνοντας εκβιαστικά το μπαλάκι στους γονείς που φωνάζουν να πάρουν την ευθύνη για το ενδεχόμενο να μείνουν τα παιδιά χωρίς σχολεία  ! 

Ε, λοιπόν, οι γονείς δεν αποδεχόμαστε την δικαιολογία της έλλειψης χρηματοδότησης ! Δεν διαπραγματευόμαστε την ασφάλεια των παιδιών μας ! 

Δεν θα επιτρέψουμε την ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ των προβλημάτων των σχολείων που εγκυμονούν κινδύνους για τα παιδιά μας! Είναι νωπές ακόμα οι ράγες των τρένων… 

Έχουμε μπουχτίσει από δικαιολογίες, υποσχέσεις και ημίμετρα ! 

Οι ευθύνες για την σημερινή κατάσταση των σχολικών κτιρίων του νησιού μας βαρύνουν διαχρονικά όλες τις Κυβερνήσεις και τις Τοπικές Αρχές των τελευταίων ετών και το πολιτικό τους προσωπικό. Οι ίδιοι οφείλουν να δώσουν λύσεις. 

Απαιτούμε εδώ και τώρα την ΑΛΗΘΕΙΑ για την κατάσταση των σχολικών κτιρίων.

Απαιτούμε εδώ και τώρα να δοθούν λύσεις.

Ενημερωθήκαμε επίσης ότι αυτές τις μέρες έγινε επίσκεψη κλιμακίου της ΚΤΥΠ στα σχολεία της Ζακύνθου. Φαίνεται ότι οι στενές πιέσεις μας πιάνουν τόπο! 

Τώρα είναι που δεν πρέπει να κάνουμε πίσω !

Τώρα είναι που είναι αναγκαία η κλιμάκωση και η συσπείρωση όλων μας !


Το ΔΣ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων των μαθητών Ζακύνθου υπέβαλε προς το Τμήμα Παιδείας το παρακάτω υπόμνημα :

 « Οι γονείς, απαιτούμε την ΑΛΗΘΕΙΑ για την κατάσταση και την καταλληλότητα των σχολικών κτιρίων.

Σε αυτό στοχεύει και η πρωτοβουλία μας για αυτοψίες των σχολικών κτιρίων από κλιμάκια του Συλλόγου Μηχανικών, η οποία έχει προκαλέσει τόσο μεγάλη αναστάτωση στους αρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς.

 Στα πλαίσια αυτά, ζητάμε :

·        Να συσταθεί ειδικό κλιμάκιο των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ζακύνθου, αποτελούμενο από ειδικό επιστημονικό και εργατικό δυναμικό, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ αρμόδιο για τον τακτικό έλεγχο, τις αναγκαίες επισκευές και την συντήρηση των σχολικών κτιρίων.

·        Να μεριμνήσετε για την τήρηση ΒΙΒΛΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΩΝ σε κάθε σχολική μονάδα, ώστε να υπάρχει έλεγχος ανά πάσα στιγμή πότε και ποιος ενήργησε οποιαδήποτε εργασία στο κάθε σχολείο.

·        Μέχρι 31/8/2024, να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι των σχολείων από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και να κοινοποιηθούν προς την Ένωση Γονέων έγγραφες και ενυπόγραφες ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑΣ (κτιριακών υποδομών, πυρασφάλειας, ασφάλειας ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων), για ΟΛΕΣ τις σχολικές μονάδες του Δήμου μας.

·        Μέχρι 31/8/2024, να ολοκληρωθούν όλες οι αναγκαίες επισκευές, προσθήκες ή παρεμβάσεις στα σχολικά κτίρια του Δήμου μας. Η Ένωση Γονέων θα καταθέσει σχετικό έγγραφο στο τέλος του μήνα, με συγκεκριμένα προβλήματα και ελλείψεις που συγκεντρώνουμε από τα σχολεία.

·        Να ΑΡΘΟΥΝ ρητά οι αβάσιμες απαγορεύσεις εισόδου τεχνικών συμβούλων των γονέων και των διευθυντών στα σχολεία για απλό οπτικό έλεγχο χωρίς την προηγούμενη έγκριση του Δήμου, που έχουν δημιουργήσει σύγχυση στους Διευθυντές των σχολικών μονάδων ως προς τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες τους και να ΜΗΝ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΖΕΤΑΙ στο εξής είτε άμεσα είτε έμμεσα η με οποιονδήποτε τρόπο καταγραφή προβλημάτων των σχολείων εκ μέρους των γονέων ή των εκπαιδευτικών, ανεξάρτητα από τους όποιους ελέγχους και εργασίες πραγματοποιούν οι αρμόδιες Υπηρεσίες.  »

 

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ !

Γονείς και εκπαιδευτικοί, ενωμένοι, αναδεικνύουμε με κάθε τρόπο τα προβλήματα των σχολείων και διεκδικούμε άμεσες παρεμβάσεις.

 Υλοποιούμε τις αποφάσεις της Γενικής μας Συνέλευσης :

 Ø  Συνεχίζουμε την καταγραφή των προβλημάτων και των ελλείψεων των Σχολείων μας, με την φόρμα που έχει διακινηθεί σε Συλλόγους Γονέων και Σχολεία.

 Ø  Συνεχίζουμε τις αυτοψίες και την καταγραφή της κτιριακής κατάστασης των σχολείων, με την συνδρομή του Συλλόγου Μηχανικών και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

 Ø  Καλούμε γονείς και εκπαιδευτικούς σε παράσταση διαμαρτυρίας, την Τρίτη 25/6/2024 και ώρα 11 το πρωί έξω από στο Δημαρχείο Ζακύνθου, με σκοπό την κατάθεση αιτημάτων αποκατάστασης προβλημάτων και ελλείψεων των σχολείων μας.

 

ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ

ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ των σοβαρών προβλημάτων που εγκυμονούν ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ για τα ΠΑΙΔΙΑ μας

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ


Το ΔΣ της 1ης Ένωσης Συλλόγων Γονέων των Μαθητών Ζακύνθου



 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο βροντοφώναξε «ΟΧΙ στον πόλεμο, ΝΑΙ στην ελευθερία των λαών - Ειρήνη για όλα τα παιδιά του κόσμου».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - για τις κινητοποιήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών