Για τον πρόσφατο σεισμό και την ασφάλεια των σχολικών υποδομών


    

Ζάκυνθος, 30-3-2024

 

Για τον πρόσφατο σεισμό και την ασφάλεια των σχολικών υποδομών

 

Με αφορμή τον πρόσφατο σεισμό, το ΔΣ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων των μαθητών Ζακύνθου εκφράζει την ανησυχία του για το ζήτημα ασφάλειας μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία της Ζακύνθου.

 

Τα σχολεία του νησιού είναι στην πλειοψηφία τους παλαιά και ασυντήρητα, με πολλά προβλήματα υγρασίας και κίνδυνο πτώσης σοβάδων, οι μαθητές συνωστίζονται σε αίθουσες διδασκαλίας μικρές ή και κατατμημένες, ενώ οι έξοδοι και τα κλιμακοστάσια διαφυγής σε πολλές περιπτώσεις είναι ασυντήρητα έως και επικίνδυνα. Επίσης, πολλά Νηπιαγωγεία (τα περισσότερα της πόλης) λειτουργούν σε ακατάλληλα μισθωμένα κτίρια, που δεν συγκεντρώνουν τους απαραίτητους όρους ασφάλειας των μαθητών. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι κανείς δεν γνωρίζει εάν υπάρχει γενικό σχέδιο εκκένωσης της πόλης, δημιουργούν μεγάλους κινδύνους, σε περίπτωση εκδήλωσης ισχυρού σεισμικού φαινομένου.

 

Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα  της χρόνιας υποχρηματοδότησης από το κράτος, σε συνδυασμό με τις διαχειριστικές πολιτικές επιλογές και προτεραιότητες των Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών των τελευταίων ετών και της απροθυμίας τους να έρθουν σε αντιπαράθεση με τις επιλογές της εκάστοτε κυβέρνησης.

 

Το ΔΣ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων των μαθητών Ζακύνθου απαιτεί:

 

·        Ολοκληρωμένο και ενδελεχή έλεγχο των σχολικών κτιρίων σύμφωνα με το νέο αντισεισμικό κανονισμό.

·        Τήρηση ειδικού μητρώου ελέγχων.

·        Παρεμβάσεις στα σχολικά κτίρια, με ιδιαίτερη μέριμνα για τις εξόδους και τα κλιμακοστάσια διαφυγής, αλλά και για την γενικότερη θωράκισή τους σε αντισεισμική, όπως και αντιπυρική και αντιπλημμυρική, βάση.

·        Γενναία κρατική χρηματοδότηση των Δήμων για τη σωστή συντήρηση των σχολείων αλλά και την ανέγερση νέων, σύγχρονων και ασφαλών σχολικών υποδομών.

·        Επικαιροποίηση των σχεδίων πολιτικής προστασίας και σχεδίων διαφυγής των μαθητών των σχολείων και γνωστοποίησή τους σε όλους τους γονείς κάθε σχολείου σε ετήσια βάση κατά την έναρξη του σχολικού έτους, ώστε να γνωρίζουν όλοι τί θα πράξουν σε περίπτωση ισχυρού σεισμικού φαινομένου.

·        Πραγματοποίηση άσκησης σε συνθήκες πλήρους λειτουργίας των σχολείων.

 

Το ΔΣ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων των μαθητών Ζακύνθου





 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο βροντοφώναξε «ΟΧΙ στον πόλεμο, ΝΑΙ στην ελευθερία των λαών - Ειρήνη για όλα τα παιδιά του κόσμου».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - για τις κινητοποιήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛ.ΓΟΝΕΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - για το άνοιγμα των σχολείων με έξαρση covid και γρίπης