ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ για τις εξελίξεις σχετικά με το κτήριο του 2ου Δημοτικού

 

  

Ζάκυνθος, 9/8/2024

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ για τις εξελίξεις σχετικά με το κτήριο του 2ου Δημοτικού

Το ΔΣ της Ένωσης Γονέων χαιρετίζει τη μαζική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού και τις αποφάσεις που αυτή έλαβε.

Αυτή τη στιγμή ουσιαστικά είμαστε αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα το οποίο εκκολαπτόταν επί πολλές δεκαετίες, το πρόβλημα της ακαταλληλότητας της σχολικής στέγης γενικά στο νησί και  του 2ου Δημοτικού ειδικότερα. Η μελέτη στατικής επάρκειας του 2ου Δημοτικού, που ξεκίνησε μετά από πιέσεις των γονέων και βρίσκεται σε εξέλιξη, επιβεβαίωσε τους φόβους για την ασφάλεια του κτηρίου. Αποδεικνύονται οι διαχρονικές, εγκληματικές ευθύνες του κράτους και του Δήμου, που άφησαν το σχολείο να ρημάξει κρύβοντας κάτω από το χαλάκι τα προβλήματα, εκθέτοντας επί σειρά ετών μαθητές και εκπαιδευτικούς σε σοβαρούς κινδύνους, κουνώντας μάλιστα το δάχτυλο σε όσους διαμαρτύρονταν.

Ο Δήμος οφείλει να βρει χώρο για την προσωρινή μεταστέγαση του Σχολείου, που να πληροί τις κατάλληλες προϋποθέσεις.  Πιο συγκεκριμένα:

1.                Την πρωινή και δια ζώσης λειτουργία του σχολείου.

2.                Την ολότητα του σχολείου και την ενιαία λειτουργία του ως σχολική μονάδα.

3.                Την απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των μαθητών στο σχολείο, η οποία εξασφαλίζεται μόνο αν η προσωρινή μεταστέγαση γίνει σε τοποθεσία εντός της πόλης. Σημειωτέον, ότι ως μέγιστη απόσταση Δημοτικού από τις κατοικίες των μαθητών ορίζονται από τη νομοθεσία τα 800 μέτρα, που αποτελεί ένα από τα κριτήρια καταλληλότητας του οικοπέδου (Υ.Α. 37237/ΣΤ1/ΦΕΚ 635,Β’/2007).

4.                Μέριμνα για το Παράρτημα του 2ου Νηπιαγωγείου, που συστεγάζεται μέχρι σήμερα με το 2ο Δημοτικό και στο οποίο θα φοιτήσουν φέτος αποκλειστικά μαθητές που έχουν αδέλφια στο 2ο Δημοτικό, και με κατοικία σε πολύ στενή ακτίνα γύρω από αυτό, στοιχεία που ήταν τα κριτήρια για τη φοίτησή τους στο Παράρτημα.

5.                Τη μη συστέγαση του Δημοτικού Σχολείου με οποιοδήποτε σχολείο μεγαλύτερης σχολικής βαθμίδας (Γυμνάσιο ή Λύκειο). Σημειώνουμε με ιδιαίτερη έμφαση ότι η συστέγαση Δημοτικού Σχολείου με Γυμνάσιο ή Λύκειο, πέραν του ότι είναι αρνητική για τις ανάγκες και την κοινωνική ανάπτυξη του συνόλου των μαθητών, ελλοχεύει πολλούς και σοβαρούς κινδύνους ειδικά για τους μαθητές του Δημοτικού.

Οι προϋποθέσεις αυτές, όπως καταδείχθηκε με έμφαση στη ΓΣ των γονέων, ΔΕΝ πληρούνται σε καμία περίπτωση στο Γυμνάσιο του Βανάτου που προτάθηκε από το Δήμο, αλλά ούτε και σε περίπτωση συστέγασης με άλλο σχολείο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Με βάση αυτά, η Ένωση Συλλόγων Γονέων των μαθητών Ζακύνθου στηρίζει απόλυτα την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Γονέων του 2ου Δημοτικού, αλλά και τα αιτήματα του Συλλόγου Γονέων των 2ου και 7ου Νηπιαγωγείων. 

Απαιτούμε :

  • Τη μεταστέγαση του 2ου Δημοτικού σε τοποθεσία εντός της πόλης και να εξασφαλιστούν η πρωινή και δια ζώσης λειτουργία, η ολότητα του σχολειου και η ενιαία λειτουργία του ως σχολική μονάδα. Στον ίδιο χώρο να Τεταστεγαστεί και το Παράρτημα του 2ου Νηπιαγωγείου.
  • την διατήρηση του χαρακτήρα του υφιστάμενου κτιρίου και οικοπέδου του 2ου Δημοτικού ως σχολικού χώρου. Η απόφαση που θα ληφθεί να αναφέρεται ρητά σε ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ μεταστέγαση στον νέο χώρο με σκοπό την επάνοδο του σχολείου στον χώρο του.
  • Την άμεση δρομολόγηση της ανέγερσης νέου, σύγχρονου σχολικού κτιρίου που να στεγάσει το 2ο Δημοτικό και το 2ο Νηπιαγωγείο στο κέντρο της πόλης.

 

Το ΔΣ της 1ης Ένωσης Συλλόγων Γονέων των Μαθητών Ζακύνθου




 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο βροντοφώναξε «ΟΧΙ στον πόλεμο, ΝΑΙ στην ελευθερία των λαών - Ειρήνη για όλα τα παιδιά του κόσμου».

Για την Σύσκεψη του Τμήματος Παιδείας της 7/6/2024

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - για τις κινητοποιήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών