ΝΕΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ




 
Από την αρχή της χρονιάς, σε εκκρεμότητα το μείζον ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών από και προς τα σχολεία στα οποία φοιτούν.
            Πρόσφατα και μετά από επανειλημμένες οχλήσεις, στις 5/10/2012, επισκεφτήκαμε μαζί με τη 2η ΕΝΩΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ, τους αρμόδιους – Δήμο και Περιφέρεια – για να εκφράσουμε το ενδιαφέρον μας, να μοιραστούμε την αγωνία μας και να ζητήσουμε λύση στο πρόβλημα. Ο  κ. Μυλωνάς, ο Αντιπεριφερειάρχης, μας απάντησε στο αίτημά μας να ρυθμίσει το θέμα, δεν έχει τη σχετική αρμοδιότητα. Όμως αυτό είναι αναληθές, καθότι το καθεστώς της μεταφοράς των μαθητών έχει αλλάξει από τις 5/9/12.
              ΝΕΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ
            .Το σοβαρό ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών, που δεν απασχολεί μόνο τη Ζάκυνθο, έχει αντιμετωπιστεί, σε κεντρικό επίπεδο, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α' 171/5.9.12), την οποία κοινοποίησε η αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Εσωτερικών, με σχετική εγκύκλιο (αρ. 47), σ' όλες τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας.
            Η ΠΝΠ προβλέπει και η άνω εγκύκλιος σας ενημερώνει πως η αρμοδιότητα μεταφοράς των μαθητών μετατίθεται, εν μέρει και προσωρινά, στις Περιφέρειες, εφόσον δεν καταστεί εφικτή η κατάρτιση των σχετικών συμβάσεων μέχρι την έναρξη της σχολικής χρονιάς ή δεν είναι δυνατόν να εκτελεστούν  από τους Δήμους, ανεξαρτήτως του λόγου της αδυμαμίας και για όσα δρομολόγια προκύψει αδυναμία των μεταφορέων να τα πραγματοποιήσουν. Απαιτείται μόνον απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με παράταση των οικείων συμβάσεων που έχουν καταρτιστεί, αναδρομικώς και μέχρι           30-6-13. Σαφώς προβλέπεται πως η νομοθετική αυτή ρύθμιση αφορά τις διαδικασίες μεταφοράς των μαθητών, για τις οποίες έχει ήδη δρομολογηθεί η εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων και είτε δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί (μέχρι την ολοκλήρωσή τους), είτε έχουν προκύψει άγονες.
            Για τη ρύθμιση της διαδικασίας, απαιτείται να ενημερώσουν οι Δήμοι τις Περιφέρειες που υπάγονται, για την οριστική -λόγω άγονου αποτελέσματος- ή την προσωρινή αδυναμία τους -μέχρι υπογραφής της σύμβασης. Περαιτέρω, προβλέπεται και η περίπτωση αδυναμίας και των περιφερειών να παρατείνουν ή καταρτίσουν συμβάσεις μεταφοράς των μαθητών, οπότε προβλέπεται η ανάθεση του έργου με απόφαση της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας και χωρίς δημοσίευση προκήρυξης. 

            Παράλληλα παραμένουν σε εξέλιξη (το οποίο αποτελεί και προϋπόθεση για την υπαγωγή στην νέα νομοθετική ρύθμιση), δηλαδή δεν αναβάλλονται, ματαιώνονται ή επηρεάζονται οι δρομολογημένες διαδικασίες μέχρι την ολοκλήρωσή τους, οπότε οι συμβάσεις των Περιφερειών λύοντα αυτοδικαίως και αζημίως
            Δηλαδή, βάσει του νέου νομοθετικού πλαισίου, η Περιφέρειες της χώρας έχουν πλέον την κύρια αρμοδιότητα της μεταφοράς των μαθητών, έως 30/6/13, την οποία παράλληλα οι δήμοι διατηρούν ως προς την ολοκλήρωση των διαδικασιών ανάθεσης των δημοσίων συμβάσεων μεταφοράς.
            2.Περαιτέρω, παραμένει σε ισχύ ο ΟΔΗΓΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ του Υπουργείου Εσωτερικών, προς το σκοπό της παροχής κάθε δυνατής βοήθειας προς τους Δήμους της χώρας  και προκειμένου ν' αντιμετωπιστεί αυτή η αναγκαία διαδικασία, όπου προβλέπεται η καταβολή επιδομάτων μεταφοράς στους μαθητές που μεταφέρονται καθημερινά, με γονική ή άλλη μέριμνα, από την οικία τους στη σχολική μονάδα κι αντιστρόφως. Προβλέπεται δε ρητά το ποσό που αναλογεί στον κάθε μαθητή σε αναλογία 0.35Ε/χλμ, ανάλογα με την απόσταση της σχολικής μονάδας από την οικία τους, για μια μόνο διαδρομή.
            ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
            Ο Δήμος Ζακυνθίων, έπραξε άμεσα, σύμφωνα με το νόμο και την αρμοδιότητά του και μόλις του κοινοποιήθηκε η ανωτέρω εγκύκλιος, με ένδειξη ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΩΣ ΕΠΕΙΓΟΝ, κοινοποίησε την προσωρινή αδυναμία του να καταρτίσει τις αναγκαίες συμβάσεις για τη μεταφορά των μαθητών, καθώς οι διαδικασίες δημοπράτησης της ενέργειας δεν έχουν ευδοκιμήσει (αρ. πρωτ. 48834/10.9.12).
            Η Περιφέρεια δεν έχει κάνει καμία από τις οφειλόμενες ενέργειες της αρμοδιότητάς της, βάσει του ΠΝΠ, για να αντιμετωπίσει την αναγκαιότητα της μεταφοράς των μαθητών και υπαιτιότητά της το ζήτημα παραμένει σε εκκρεμότητα.
.           ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ/ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ/ΑΠΑΙΤΗΣΗ
            Η πολιτεία, όπως ήδη παραθέσαμε, έχει δώσει διέξοδο και υπάρχουν επιλογές για την επίλυση του προβλήματος. Το μόνο που μένει είναι να αναλάβει η αρμόδια, πλέον, Περιφέρεια την ευθύνη της και να ενεργήσει  τα αναγκαία, όπως σαφώς προβλέπονται από το νέο θεσμικό πλαίσιο, παρατείνοντας τις υφιστάμενες συμβάσεις έως την ολοκλήρωση των ενεργειών από το Δήμο, ο οποίος διατηρεί τη δυνατότητα επιδότησης της μεταφοράς τους .

 

            Στο πνεύμα του νόμου και των καιρών και υποκινούμενοι από το ενδιαφέρον και την αγάπη για τα παιδιά μας, παρεμβαίνουμε και ζητάμε -εξώδικα και δημόσια- στον κ. Αντιπεριφερειάρχη να αναλάβει τις ευθύνες και την αρμοδιότητά του και να επιλύσει άμεσα το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών.
            Δε θα ανεχτούμε άλλη καθυστέρηση. Με ζεστό το ενδιαφέρον μας, δηλώνουμε την απαίτησή μας για την επίλυση του ζητήματος , γιατί η δυνατότητα πρόσβασης του μαθητή στο σχολείο είναι σύμφυτη με το συνταγματικό του δικαίωμα στη δωρεάν εκπαίδευση και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο! .
   1η ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
   1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
    2ο  ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕIO
    5ο  ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
    6ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
    ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ                                                                                                       ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΑΝΑΤΟΥ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο βροντοφώναξε «ΟΧΙ στον πόλεμο, ΝΑΙ στην ελευθερία των λαών - Ειρήνη για όλα τα παιδιά του κόσμου».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - για τις κινητοποιήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛ.ΓΟΝΕΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - για το άνοιγμα των σχολείων με έξαρση covid και γρίπης