«Υγρότοποι: μια ιστορία για το νησί μου»



Ένας μαθητικός διαγωνισμός παραμυθιού και βίντεο για τα σχολεία της Κρήτης Πρόγραμμα σεμιναρίων
Χανιά 20 Οκτωβρίου, Δημαρχείο Σούδας.
Ηράκλειο 21 Οκτωβρίου, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης
Αγαπητοί φίλοι εκπαιδευτικοί,
Σε συνέχεια της πρόσκλησης συμμετοχής στον μαθητικό διαγωνισμό που διοργανώνουμε φέτος για τα σχολεία της Κρήτης με θέμα «Υγρότοποι: μια ιστορία για το νησί μου» και σας», υπενθυμίζουμε τους στόχους της δράσης και σας στέλνουμε το αναλυτικό πρόγραμμα των σεμιναρίων.
Στόχος του διαγωνισμού είναι οι μαθητές να ανακαλύψουν, με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού, τους υγρότοπους του νησιού, να εκτιμήσουν την αξία τους (οικολογική, οικονομική, κοινωνική), να τους απολαύσουν, να τους ερευνήσουν, να αντιληφθούν τις απειλές και την ανάγκη προστασίας τους και να δημιουργήσουν τη δική τους αφήγηση για τους υγροτόπους. Επιστέγασμα της έρευνάς τους θα είναι, για τους μαθητές έως 9 ετών, ένα παραμύθι που δε θα ξεπερνά τις 1200 λέξεις ενώ για τους μαθητές από 10 ετών και άνω ένα βίντεο διάρκειας έως 5 λεπτά.
Ο/η εκπαιδευτικός θα παρακολουθήσει καταρχήν ένα από τα σεμινάρια που θα πραγματοποιηθούν στις 20 Οκτωβρίου στα Χανιά και στις 21 Οκτωβρίου στο Ηράκλειο και στη συνέχεια θα καθοδηγήσει την τάξη του για να λάβει μέρος στον διαγωνισμό. Το αναλυτικό πρόγραμμα των σεμιναρίων θα το δείτε εδώ. Οι εκπαιδευτικοί που θα συμμετέχουν στα σεμινάρια θα έχουν διαρκή υποστήριξη από τους συντονιστές των εργαστηρίων καθ' όλη τη διάρκεια της δράσης.
Οι μικροί μαθητές που θα διαγωνιστούν στο παραμύθι, θα λάβουν μέρος στον διαγωνισμό ατομικά. Στον διαγωνισμό παραμυθιού μπορούν να λάβουν μέρος και ομάδες παιδιών προσχολικής ηλικίας με την καθοδήγηση και την ενεργή συμμετοχή του εκπαιδευτικού τους (καταγραφή παραμυθιού στην τάξη) καθώς και μαθητές ειδικών σχολείων. Οι μεγαλύτεροι μαθητές που θα διαγωνιστούν στο βίντεο θα λάβουν μέρος στον διαγωνισμό σε μικρές ομάδες των 3-4 ατόμων. Μέσα από το παραμύθι και το βίντεο πρέπει να αναδεικνύεται η αξία, η ομορφιά, οι απειλές και οι τρόποι προστασίας των υγροτόπων.
Προθεσμία υποβολής συμμετοχής στον διαγωνισμό: Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να συμπληρώσουν τη φόρμα που θα βρούνε εδώ και να τη στείλουν ηλεκτρονικά στο WWF, στη διεύθυνση m.symvoulidou@wwf.gr έως τις 12 Οκτωβρίου. Η δήλωση συμμετοχής στον διαγωνισμό σημαίνει αυτόματα και κράτηση θέσης σε ένα από τα δυο σεμινάρια.
Λήξη προθεσμίας υποβολής των έργων των μαθητών: 1 Απριλίου 2013. Τα έργα υποβάλλονται ταχυδρομικά σε CD ή ηλεκτρονικά. Τα βραβεία θα απονεμηθούν σε ειδική Τελετή Λήξης που θα γίνει στην Κρήτη προς το τέλος της σχολικής χρονιάς.
Βραβεία: Οι τάξεις που θα συμμετέχουν θα πάρουν ως βραβείο ένα CD με τα καλύτερα παραμύθια και βίντεο. Θα λάβουν επίσης αναμνηστικά διπλώματα συμμετοχής στον διαγωνισμό.
Πρώτο βραβείο παραμυθιού: Ένα netbook
Πρώτο βραβείο βίντεο: Από μία φωτογραφική μηχανή με βίντεο στα μέλη της ομάδας.
Δεύτερα και τρίτα βραβεία και στις δυο κατηγορίες: Είδη από τη συλλογή του WWF Eλλάς.
Σας προσκαλούμε όλους σε ένα όμορφο ταξίδι γεμάτο εικόνες, ήχους και μυστικά της ελληνικής  φύσης. Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε είναι σημαντικό να εμφυσήσουμε στους μαθητές μας αγάπη και υπερηφάνεια για την ιδιαίτερη πατρίδα τους, για τη φύση της και τη σημασία της σε ένα άλλο πρότυπο ανάπτυξης.
Η Παιδαγωγική Ομάδα του WWF Ελλάς.
Ελένη Σβορώνου/ Μαρίνα Συμβουλίδου/ Νάνσυ Κουταβά


Πρόγραμμα σεμιναρίων
Χανιά, 20 Οκτωβρίου/ Ηράκλειο, 21 Οκτωβρίου.
9.00-11.00: Ξενάγηση και δράση στον Υγρότοπο Μορώνη – Υγρότοπο Αλμυρού αντίστοιχα.
Στους υγροτόπους μας ξεναγούν οι Καλούστ Παραγκαμιάν, Θάνος Γιαννακάκης και Μαρία Νοίδου από το Πρόγραμμα Προστασίας Νησιωτικών Υγρότοπων του WWF.
11.00-12.00: Μετάβαση στο Δημαρχείο Σούδας/ Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, καφές.
12.00-14.00: Παράλληλα εργαστήρια για βίντεο/φωτοαφήγηση και παραμύθι Εργαστήριο Α’: Εκπαίδευση στη χρήση οπτικοακουστικών μέσων για τους εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται για το βίντεο.
"Το εργαστήριο του βίντεο θα οργανώσει και συντονίσει η κ. Μαρία Λεωνίδα, σκηνοθέτης εκπαιδευτής στα οπτικοακουστικά μέσα. (Δείτε το http://www.karposontheweb.org/tabid/55/language/el GR/Default.aspx )
Εργαστήριο Β΄: Εκπαίδευση στη δημιουργική γραφή για παιδιά για τους εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται για το παραμύθι.
Το εργαστήριο θα συντονίσει η Ελένη Σβορώνου, συγγραφέας παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας και υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο WWF Ελλάς. (Δείτε το http://paramythistopodilato.blogspot.com ) 
15.00-15.45: Eλαφρύ γεύμα
15.45-17.30: Συνέχεια εργαστηρίου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο βροντοφώναξε «ΟΧΙ στον πόλεμο, ΝΑΙ στην ελευθερία των λαών - Ειρήνη για όλα τα παιδιά του κόσμου».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - για τις κινητοποιήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛ.ΓΟΝΕΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - για το άνοιγμα των σχολείων με έξαρση covid και γρίπης