Η σημερινή διάσταση του Ολοκαυτώματος και της ιστορικής κληρονομιάς της Νήσου των Δικαίων : η πάλη για την Ειρήνη επίκαιρη για όλους τους λαούς του κόσμου

         


Ζάκυνθος, 1-2-2024

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

«Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος,

δεν θα πάψεις στιγμή να αγωνίζεσαι για την ειρήνη και το δίκιο…»

(Τάσος Λειβαδείτης)

 

Η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή του πλανήτη είναι  και η μεγαλύτερη φυλακή, καθώς τα τελευταία 16 χρόνια είναι αποκλεισμένη από στεριά, αέρα και θάλασσα. Η επιβίωση των κατοίκων της ρυθμίζεται έξω από κάθε ηθική και δίκαιο, από τους κανόνες που θέτει ο ισραηλινός στρατός κατοχής. Σε μια λωρίδα γης πλάτους 5 και μήκους 30 χιλιομέτρων στοιβάζονται 2 εκατομμύρια ψυχές, εκδιωγμένες οι περισσότερες από τα πατρογονικά τους εδάφη. Αυτή τη στιγμή η  εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στη λωρίδα της Γάζας είναι σε εξέλιξη. Ο Παλαιστινιακός λαός υφίσταται μια ανείπωτη γενοκτονία με πάνω από 26.000 Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων πάνω από 9.000 παιδιά, να έχουν χάσει τη ζωή τους από την ανελέητη σφαγή στην οποία επιδίδεται το κράτος του Ισραήλ, στο όνομα του «δικαιώματος αυτοάμυνας».

 

Την ίδια στιγμή, στη χώρα μας, η κυβέρνηση δια του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και της Διεύθυνσης Α’βάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου, μαζί με το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο, διοργανώνουν στην Ζάκυνθο συνέδριο για το Ολοκαύτωμα, με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την διάσωση της εβραϊκής κοινότητας της Ζακύνθου.

 

Μια τέτοια εκδήλωση, σε μια άλλη χρονική συγκυρία, θα μπορούσε πράγματι να αναδείξει την σπουδαία ιστορική κληρονομιά του νησιού μας, τη διάσωση των Εβραίων της Ζακύνθου κατά την Κατοχή και την συμβολή του λαού της Ζακύνθου σε αυτή, το διαχρονικό μήνυμα αντίστασης και αλληλεγγύης των προγόνων μας, οι οποίοι σήμερα θα ήταν και πάλι στο πλευρό των αδικημένων.

 

Όμως, δεν γίνεται να μιλάμε σήμερα, ιδίως στα παιδιά, για το Ολοκαύτωμα σαν ιστορικό γεγονός, χωρίς να κάνουμε την σύνδεση με τη σύγχρονη πραγματικότητα και τον σύγχρονο κόσμο, στον οποίο δεν έχουν πάψει να συντελούνται γενοκτονίες όπως αυτή του λαού της Παλαιστίνης, η οποία συντελείται μάλιστα από το κράτος του Ισραήλ, που φέρει αυτή την ιστορική παρακαταθήκη. Χωρίς να μιλήσουμε για τις αιτίες των πολέμων, χωρίς να εξηγήσουμε ότι οι πόλεμοι και οι γενοκτονίες δεν είναι επιλογή των λαών, που τίποτα δεν έχουν να χωρίσουν, αλλά αποτέλεσμα οικονομικοπολιτικών ανταγωνισμών. Μόνο μέσα από αυτή την ιστορική αναγωγή στο σήμερα, η οποία είναι ηθικά και επιστημονικά αναγκαία, μπορούν τα παιδιά μας να κατανοήσουν την ιστορία και τον κόσμο και τις υψηλές πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας, της ειρήνης και της αλληλεγγύης. Και αυτή η ιστορική αναγωγή δείχνει ακριβώς ότι η πάλη για την Ειρήνη είναι σήμερα επίκαιρη για όλους τους λαούς του κόσμου.

 

Το ΔΣ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων των Μαθητών Ζακύνθου καλεί γονείς και μαθητές να συμμετέχουν στις δράσεις αλληλεγγύης και ευαισθητοποίησης για τη γενοκτονία που υφίσταται ο Παλαιστινιακός λαός, που συνδιοργανώνει μαζί με την Επιτροπή Ειρήνης Ζακύνθου μέλος της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη, την Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Ζακύνθου και τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου, με σύνθημα: «ΟΧΙ στον πόλεμο, ΝΑΙ στην ελευθερία των λαών – Ειρήνη για όλα τα παιδιά του κόσμου» και στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου, με ώρα έναρξης 10.30 πμ, στο Πνευματικό Κέντρο και στην πλατεία Σολωμού, με έκθεση ζωγραφικής/ φωτογραφίας, πολιτιστικά δρώμενα και εργαστήρι ευαισθητοποίησης των παιδιών για την ειρήνη. Για τα παιδιά του πολέμου που δεν θα μεγαλώσουν ποτέ. Γιατί ως γονείς οργιζόμαστε στο άκουσμα ότι χάνονται άδικα παιδικές ψυχές. Η Κυριακή 11 Φεβρουαρίου είναι αφιερωμένη σε αυτές τις ψυχές. Θα ζωγραφίσουμε, θα τραγουδήσουμε και θα μεταφέρουμε παντού το μήνυμα της Αλληλεγγύης και της Ειρήνης.

 

Ανταποκρινόμαστε στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου και των σωματείων του νησιού για το συλλαλητήριο αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης, την Πέμπτη 1η Φλεβάρη στις 6μμ στην πλ. Αγίου Μάρκου. Εκφράζουμε όλοι μαζί την αλληλεγγύη μας στο λαό της Παλαιστίνης που σφαγιάζεται από το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ, με συνεργούς ΗΠΑ-ΕΕ αλλά και της κυβέρνησης. Το ΔΣ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων των Μαθητών Ζακύνθου καλεί όλους τους γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές του νησιού να δώσουν μαζικό παρών και να υψώσουν τείχος απέναντι σε όσους εμπλέκουν τη χώρα μας ακόμα πιο βαθιά στον πόλεμο.

 

Το ΔΣ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων των Μαθητών Ζακύνθου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο βροντοφώναξε «ΟΧΙ στον πόλεμο, ΝΑΙ στην ελευθερία των λαών - Ειρήνη για όλα τα παιδιά του κόσμου».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - για τις κινητοποιήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛ.ΓΟΝΕΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - για το άνοιγμα των σχολείων με έξαρση covid και γρίπης