Για τα πρόσφατα περιστατικά βίας στο νησί

 


Ζάκυνθος, 13-2-2024

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΒΙΑΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ

 

Η  Ένωση Συλλόγων Γονέων των Μαθητών Ζακύνθου ως θεσμικό όργανο άρρηκτα συνδεδεμένο με την μαθητική κοινότητα και αναπόσπαστο κομμάτι αυτής, από την πρώτη στιγμή επέδειξε την δέουσα σοβαρότητα και προσοχή στα δύο περιστατικά έντονης βίας και φραστικής διένεξης ανάμεσα σε μαθητές Λυκείων της Ζακύνθου και εξωσχολικών ατόμων, καθώς και στο πιο πρόσφατο περιστατικό βίας ανάμεσα σε μαθητές Γυμνασίου.

Είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό από την κοινωνία της Ζακύνθου πως πρόκειται για ένα σύνθετο φαινόμενο που τα αίτια του μπορούν να αναζητηθούν στις διαδοχικές κοινωνικές και οικονομικές κρίσεις, αλλά και στην περίοδο της πανδημίας που επηρέασε αρνητικά την οικογενειακή πραγματικότητα. Η συστηματική αποδυνάμωση των κοινωνικών δομών υποστήριξης,  η απαξίωση του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος και του σχολικού περιβάλλοντος, η ενίσχυση την κοινωνικής ανισότητας, τα καταναλωτικά πρότυπα που δημιουργούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης, η υπερπροβολή περιστατικών βίας και η στρεσαρισμένη και απελπισμένη οικογένεια που περιμένει τα κουπόνια του κράτους για να επιβιώσει είναι μια σειρά από αίτια που έχουν οδηγήσει στην έκρηξη βίας και επιθετικότητας στους νέους και εφήβους. 

Καθώς πρόκειται λοιπόν για ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο, χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί και ουσιαστικές παρεμβάσεις. Η μάστιγα της βίας δεν εξαφανίζεται χάρη στην ατομική ευθύνη δαιμονοποιώντας τους κακούς γονείς που δεν βάζουν όρια στα παιδιά τους.  Το πρόβλημα είναι συνολικό και μας αφορά όλους, ενώ κάθε φορέας κοινωνικοποίησης, (σχολείο, ΜΜΕ, Πολιτεία, οικογένεια) οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν. 

Ζούμε σε μια κοινωνία όπου οικογένειες βιώνουν ανυπέρβλητες δυσκολίες με  θέματα οικονομικής δυσχέρειας, κακής ψυχοσωματικής υγείας των μελών, κακές ενδοοικογενειακές σχέσεις, άσχημες συνθήκες διαβίωσης, προβληματικές συμπεριφορές και εξαρτήσεις. Οι τεράστιες ελλείψεις σε επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό στις κοινωνικές δομές της χώρας μας και πιο συγκεκριμένα της Ζακύνθου επιδρούν αρνητικά στην δυνατότητα επαρκούς υποστήριξης των οικογενειών αυτών. 

Παρακολουθώντας τα γεγονότα των τελευταίων ημερών με ιδιαίτερη προσοχή, αντιληφθήκαμε ότι δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη για προστασία των εμπλεκομένων στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και μάλιστα παρακολουθήσαμε συνεντεύξεις όπου τα ανήλικα παιδιά «φωτογραφήθηκαν» και διαπομπεύτηκαν από γονείς και μέλη του Συλλόγου Γονέων του 2ου Λυκείου Ζακύνθου. 

Ως Ένωση Συλλόγων Γονέων των Μαθητών Ζακύνθου, απαιτούμε την διερεύνηση των πρόσφατων σοβαρών περιστατικών από τους αρμοδίους, αλλά παράλληλα και την προστασία των προσωπικών δεδομένων των παιδιών που εμπλέκονται στα σοβαρά αυτά περιστατικά και ευελπιστούμε ότι τα παιδαγωγικά μέτρα που θα αποφασιστούν και θα εφαρμοστούν δεν θα ανακοινωθούν δημόσια. Τονίζουμε πως δεν παραβλέπουμε τα σοβαρότατα υπαρκτά προβλήματα και δεν δικαιολογούμε παραβατικές συμπεριφορές, ωστόσο σίγουρα η λύση δεν βρίσκεται στην δημιουργία «μαύρων προβάτων» και φυσικά ούτε στην επιβολή αυστηρών τιμωριών και μόνο. 

Επιπρόσθετα, πρέπει να τονιστεί πως η  προβολή των βίαιων περιστατικών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  και στα τοπικά  ΜΜΕ δεν βοηθά. Αντιθέτως, η  οπτικοποίηση βίαιων επεισοδίων μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση μιας κουλτούρας βίας και τα ΜΜΕ με αυτόν τον τρόπο οξύνουν το πρόβλημα, ενώ οφείλουν να θωρακίσουν τους νέους μας μέσω της έγκυρης πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης πάνω στα θέματα αυτά. Και φυσικά δεν πρέπει να παραλείπουμε το γεγονός πως οι ευθύνες βαραίνουν και όλες τις τοπικές αυτοδιοικήσεις των περασμένων χρόνων καθώς η διαχρονική απουσία τους έχει ως αποτέλεσμα την παντελή έλλειψη διαθεσίμων ή ικανοποιητικών χώρων άθλησης, έλλειψη δημοσίων χώρων για την άθληση των παιδιών και των νέων, χώρων διαπαιδαγώγησης και αναψυχής μικρών παιδιών και εφήβων, σύγχρονων σχολικών κτιρίων που θα καλλιεργήσουν την αισθητική των παιδιών μας, δράσεις ευαισθητοποίησης, εκδηλώσεις, κέντρα δημιουργικής μάθησης, συμβουλευτικές δράσεις για γονείς. 

Απαιτείται λοιπόν μια ευρεία κοινωνική δράση διαλόγου, ενημέρωσης, συνεδριάσεων και εκδηλώσεων όλα για τα ζητήματα της έξαρσης της βίας, της νεανικής παραβατικότητας, των εξαρτήσεων. 

Διεκδικούμε ένα πλέγμα ουσιαστικών μέτρων που σκοπό έχουν να προστατέψουν τα παιδιά μας και να τα στηρίξουν και αποτελούν διαχρονικές απαιτήσεις του γονεϊκού κινήματος :

 

                  Πλήρη στελέχωση όλων των σχολείων με ψυχολόγους, κοινωνιολόγους για την ολόπλευρη στήριξη των παιδιών και των οικογενειών.

                  Πλήρη στελέχωση των σχολείων με μόνιμους διορισμούς  έτσι ώστε να χτίζεται σταθερά η παιδαγωγική σχέση παιδιού- εκπαιδευτικού.

                  Στήριξη και περαιτέρω στελέχωση κάθε είδους κοινωνικών υπηρεσιών και δομών, σύμφωνα ανάγκες και της ιδαιτερότητες της τοπικής κοινωνίας.

                  Σύγχρονα και ασφαλή σχολικά κτίρια.

                  Ενισχυτική διδασκαλία. Δεν μπορούν όλες οι οικογένειες να ανταπεξέλθουν στα υπέρογκα ποσά των φροντιστηρίων. Συμπερίληψη των ευάλωτων ομάδων πχ κοινότητα Ρομά, ΑΜΕΑ.

                  Αναβάθμιση των καλλιτεχνικών προγραμμάτων και φυσικής αγωγής σε όλες τις βαθμίδες.

                  Ενίσχυση εξωσχολικών δραστηριοτήτων.

                  Δημιουργία υπαίθριων δημοτικών αθλητικών χώρων.

                  Ανεύρεση χώρων και διεκδίκηση για χρηματοδοτούμενα προγράμματα προκειμένου να δημιουργηθούν νέες αθλητικές εγκαταστάσεις.

                  Δημιουργία σχολών γονέων με ευθύνη των Δήμων.

                  Ανάπλαση και δημιουργία νέων παιδικών χαρών.

                  Κατασκευή οργανωμένων και προστατευμένων χώρων με κατασκευές τροχοσανίδας (skateparks).

                  Φεστιβάλ μουσικά,  γιατί όχι και φεστιβάλ γκράφιτι έτσι ώστε οι νέοι μας που λατρεύουν την τέχνη του γκράφιτι να δημιουργούν σε χώρους ενδεδειγμένους με καλεσμένους καλλιτέχνες διεθνούς φήμης.

                  Να δημιουργηθεί και στον Δήμο μας το Δημοτικό συμβούλιο νεολαίας.

                  Δημοτική Κατασκήνωση.

Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα, κρίνεται ακόμη πιο αναγκαία η ούτως ή άλλως προγραμματισμένη ενημερωτική εκδήλωση - ημερίδα της Ένωσης Γονέων με θέμα την βία και τις εξαρτήσεις στους νέους, για την οποία θα ενημερωθεί σύντομα η εκπαιδευτική κοινότητα και η τοπική κοινωνία της Ζακύνθου. 

Κλείνοντας, οφείλουμε να κάνουμε και μια αναφορά σε κάποιους όψιμους «παράγοντες», οι οποίοι ξάφνου βρέθηκαν να κατηγορούν την Ένωση Γονέων για επιλεκτικές ευαισθησίες. Ενημερώνουμε πως στην Ένωση Γονέων φροντίζουμε πάντα να είμαστε ψύχραιμοι, χωρίς να σπεύδουμε να παραπληροφορούμε την κοινή γνώμη, ενημερωνόμαστε συνεχώς και παρακολουθούμε τις εξελίξεις διακριτικά, όπως οφείλουμε σε τόσο ευαίσθητα θέματα και με σεβασμό σε όλα τα παιδιά. Και κυρίως δεν επιδιώκουμε στείρες κινήσεις δημοσιότητας και φωνασκίας, αλλά ουσιαστικές παρεμβάσεις με αναγνωρίσιμο αποτύπωμα. Στα πλαίσια αυτά, χθες Δευτέρα 12-2-2023, μετά από κάλεσμα γονέων, το ΔΣ της Ένωσης Γονέων θεώρησε επιβεβλημένη την παρουσία εκπροσώπων της στην Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Γονέων του 2ου Λυκείου Ζακύνθου, στην οποία αντικείμενο συζήτησης ήταν ακριβώς τα ζητήματα αυτά, με σκοπό να ενημερωθούν για την κατάσταση και να συνομιλήσουν με τους γονείς, να ακούσουν τις σκέψεις και τις αγωνίες τους. Όμως, η παρουσία των εκπροσώπων της Ένωσης Γονέων στην Γενική Συνέλευση παρεμποδίστηκε, αφού η Πρόεδρος και η Γραμματέας της Ένωσης, αμέσως μόλις κατέφθασαν στην είσοδο του 2ου Λυκείου, εκδιώχθηκαν, με πρωτοφανή και αδικαιολόγητη επιθετικότητα, φωνές, προσβολές και απειλητικές χειρονομίες εκ μέρους του Προέδρου του Συλλόγου Γονέων του 2ου Λυκείου Ζακύνθου κ. Νικολάου Βαρδακαστάνη και του μέλους του Δ.Σ. αυτού κ. Νικολάου Τσίπηρα, μπροστά στα έκπληκτα μάτια γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών (δίνοντάς τους το «καλό» παράδειγμα…), και χωρίς την γνώμη της Γενικής Συνέλευσης, η οποία, και μόνο, κυρίαρχα μπορεί να αποφασίσει για την παρουσία σε αυτήν της δευτεροβάθμιας οργάνωσης των γονέων του νησιού. Τους συμβουλεύουμε να συγκρατήσουν την ψυχραιμία τους, τις υστερόβουλες σκέψεις τους, τις όποιες εμπάθειές τους και τον φλογερό τους χαρακτήρα. Οι περιστάσεις, επιβάλλουν τα συλλογικά όργανα Γονέων, σεβόμενα τους θεσμούς και τις διαδικασίες και υπολογίζοντας τα μέλη τους, να συνεργάζονται μεταξύ τους και με τους συναρμόδιους φορείς προς όφελος των μαθητών και των οικογενειών τους. Η Διοίκηση της Ένωσής μας δεν τρομοκρατείται. Θα στέκεται με κάθε τρόπο δίπλα στους Γονείς της Ζακύνθου.

 

Το ΔΣ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων των Μαθητών Ζακύνθου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο βροντοφώναξε «ΟΧΙ στον πόλεμο, ΝΑΙ στην ελευθερία των λαών - Ειρήνη για όλα τα παιδιά του κόσμου».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - για τις κινητοποιήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛ.ΓΟΝΕΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - για το άνοιγμα των σχολείων με έξαρση covid και γρίπης