Χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών από μαθητές 13 έως 19 ετών!


Όταν μια κοινωνία δοκιμάζεται από μία πρωτοφανή και άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση, οι συνέπειές της εξαπλώνονται σε όλο το κοινωνικό φάσμα και πλήττουν, εκτός από τους οικονομικά ασθενέστερους, τις ευαίσθητες ομάδες, οι οποίες είναι θύματα της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών.
Το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής έδωσε στη δημοσιότητα την ετήσια έρευνά του για την πανελλήνια χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών μαθητές, ηλικίας από 13 έως 19 ετών, τα ευρήματα της οποίας αποτελούν «γροθιά στο στομάχι» για τη μικρή κοινωνία της Ζακύνθου, δεδομένου ότι σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες ξεπερνούν, κατά πολύ, το μέσο εθνικό όρο.
Αιτία του γεγονότος αυτού αποτελούν, σαφώς, οι σχέσεις των εφήβων με τις οικογένειές τους, οι οποίες φαίνεται ότι περνούν βαθιά κρίση, όχι μόνο λόγω της έλλειψης συνεννόησης, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι η ύφεση και η ανεργία που πλήττουν τα νοικοκυριά έχουν συμβάλλει στη δημιουργία ενός ασφυκτικού περιβάλλοντος, με επακόλουθο τα νεότερα μέλη τους να αναζητούν ψεύτικους παράδεισους, που οδηγούν μόνο στο θάνατο.
Μάλιστα, στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι η Ζάκυνθος επιβεβαιώνει, για μία ακόμη φορά, τον τραγικό τίτλο της ως «λευκό νησί», γεγονός το οποίο πρέπει να μας απασχολήσει όλους, γιατί το πρόβλημα αυτό δε γνωρίζει κανείς πότε θα χτυπήσει τη δική του πόρτα.
Κάποιος είπε ότι όταν ένα παιδί κάνει χρήση ναρκωτικών, ανοίγει ένα φέρετρο στο σπίτι, το οποίο δεν κλείνει ποτέ. Για το λόγο αυτό, πρέπει να επαγρυπνούμε και να στεκόμαστε δίπλα στα παιδιά μας, να τα στηρίζουμε, να τα αγαπάμε και, κυρίως, να τα ακούμε. Οι έφηβοι τα λένε όλα. Απλώς, εμείς δεν έχουμε το χρόνο, το κέφι ή το ψυχικό σθένος να τα ακούσουμε, εξουθενωμένοι από την καθημερινότητα. Κι όμως, πρέπει να σφίγγουμε τα δόντια, να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες της ζωής, δίνοντας κουράγιο, δύναμη και ενθάρρυνση στα παιδιά μας, γιατί, όπως λέει και ο Χαλίλ Γκριμπράν στον «Κήπο του Προφήτη»: «Η αδιαφορία είναι το μισό του θανάτου»!
Ενδιαφερθείτε, λοιπόν, και σταθείτε στα παιδιά σας, γιατί σας έχουν ανάγκη, για να μπορέσουν να επιβιώσουν σε αυτές τις δύσκολες ώρες που δοκιμάζονται οι αντοχές και η υπομονή μας.

Copy: http://imerazante.gr/2012/06/28/49471

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο βροντοφώναξε «ΟΧΙ στον πόλεμο, ΝΑΙ στην ελευθερία των λαών - Ειρήνη για όλα τα παιδιά του κόσμου».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - για τις κινητοποιήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛ.ΓΟΝΕΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - για το άνοιγμα των σχολείων με έξαρση covid και γρίπης