Οι μαθητές μας αρνούνται την άδεια

Κίνητρο στους μαθητές προκειμένου να γίνουν εθελοντές αιμοδότες θεσμοθετεί το υπουργείο Παιδείας παρέχοντάς τους το δικαίωμα διήμερης απουσίας από το σχολείο.
Οι μαθητές του νησιού μας, πάντως, δεν φέρονται διατεθειμένοι να εκμεταλλευθούν ένα τέτοιο δικαίωμα προκειμένου να χάσουν κάποια από τα μαθήματά τους. Αντιθέτως προτρέπουν τους συμμαθητές τους να μην σκέφτονται “πονηρά” δηλαδή ότι θα δόσουν αίμα για να χάσουν μάθημα, αλλά να το αισθάνονται πραγματικά αυτό που κάνουν.
“Πρέπει να το αισθάνεσαι…”
Η εφημερίδα μας, σε σχετικό ρεπορτάζ που πραγματοποίησε, συνάντησε μαθητές των σχολείων του νησιού μας, που αξιολόγησαν θετικά την πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας. Δεν παρέλειψαν να στείλουν το δικό τους μήνυμα στους συμμαθητές τους, οι οποίοι θα πρέπει να γίνονται εθελοντές αιμοδότες γιατί το αισθάνονται και όχι για να χάνουν μάθημα. Όσον, αφορά τις δηλώσεις τους έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον:
• ΜΕΛΙΝΑ: “Πρόκειται για μια πολύ σωσήτ απόφαση του Υπουργείου, αναφορικά με την εθελοντική αιμοδοσία. Πιστεύω, όμως, ότι δεν θα πρέπει να λείπουμε από το σχολείο και να χάνουμε τα μαθήματά μας. Όσοι αποφασίσουν να το κάνουν θα πρέπει να το αισθάνονται”
• ΜΙΡΕΛΛΑ: “Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο χρειαζόμαστε στις μέρες μας τον εθελοντισμό. Ειδικά, με τα τροχαία δυστυχήματα που καθημερινά καταγράφονται οι ανάγκες σε αίμα είναι πολύ αυξημένες. Προς Θεού, όμως, δεν θα πρέπει να το κάνουμε επωφελούμενοι του δικαιώματος να χάσουμε τα μαθήματά μας”
• ΚΑΤΕΡΙΝΑ: “Δεν είναι ανάγκη να χάσεις δυο μέρες μάθημα, όταν χρειάζεται να προσφέρεις ένα λεπτό από το χρόνο σου για να σώσεις μια ζωή. Για αυτό η εθελοντική αιμοδοσία θα πρέπει να γίνει αυτοσκοπός, και όχι το πως θα χάσουμε το μάθημά μας. Καλή η πρωτοβουλία του Υπουργείου αλλά μπορούμε να το κάνουμε και χωρίς άδεια”

Η Απόφαση
Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, ο μαθητής που προσφέρει αίμα για ασθενή του συγγενικού του περιβάλλοντος θα μπορεί να απουσιάζει την ημέρα της αιμοδοσίας, ενώ όταν με δική του πρωτοβουλία προσέρχεται να προσφέρει αίμα σε κέντρο αιμοδοσίας ή όταν ο μαθητής ανταποκρίνεται σε πρόσκληση υπηρεσίας αιμοδοσίας για κάλυψη έκτακτης ανάγκης ή όταν συμμετέχει σε οργανωμένη ομαδική αιμοληψία θα έχει δικαίωμα να απουσιάσει και την επόμενη ημέρα. Σημειώνεται ότι αιμοδότες μπορούν να γίνουν μόνο οι μαθητές που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους και μόνο με υπεύθυνη δήλωση του γονέα/κηδεμόνα τους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο βροντοφώναξε «ΟΧΙ στον πόλεμο, ΝΑΙ στην ελευθερία των λαών - Ειρήνη για όλα τα παιδιά του κόσμου».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - για τις κινητοποιήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛ.ΓΟΝΕΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - για το άνοιγμα των σχολείων με έξαρση covid και γρίπης