Τα παιδιά προστατεύουν το περιβάλλον

Δημοσίευση στην Ημέρα τση Ζάκυθος: 10/6/2014


Την παραλία του Μπέλεση στο Καλαμάκι έβαλαν σκοπό να καθαρίσουν παιδιά δημοτικών και νηπιαγωγείων, μια ανάσα πριν κλείσουν τα σχολεία. Ο καθαρισμών ακτών και άλλων περιοχών του νησιού από μαθητές γίνεται όλο το χρόνο, στα πλαίσια προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς λειτουργεί η βιωματική εκπαίδευση.
Το Καλαμάκι δεν είναι μια οποιαδήποτε παραλία, αλλά μια αμμουδιά χιλιομέτρων που φιλοξενεί κάθε χρόνο χιλιάδες λουομένων ενώ παράλληλα αποτελεί και μία από τις πιο σημαντικές τοποθεσίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας καρέτα-καρέτα. Επομένως, η διατήρησή της σε άριστη κατάσταση είναι ζωτικής σημασίας για όλους, αλλά τα παιδιά είναι τα πρώτα που το έχουν καταλάβει.
«Η αφορμή είναι η εβδομάδα περιβάλλοντος και για το λόγο αυτό παίρνουμε πρωτοβουλίες για τον καθαρισμό των παραλιών», μας λέει η εκπαιδευτικός κα Αννα Γιαννούλη ενώ προσθέτει πως προηγήθηκε πικετοφορία των πιτσιρικιών, στους κεντρικούς δρόμους της πόλης της Ζακύνθου, ώστε να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στους μεγάλους και ειδικότερα στις τοπικές αρχές: «Δεν τα μεταθέτουμε όλα στους άλλους. Ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί μπορούμε να προστατεύσουμε και να φροντίσουμε το περιβάλλον, τη φύση μας, τη γειτονιά μας, γιατί απλώς, αυτά είναι η ζωή μας. Έχουμε υποχρέωση και δεν πρέπει να αδιαφορούμε», καταλήγει η κα Γιαννούλη.
Έτσι οι μικροί μαθητές συνειδητοποιούν από νωρίς τη σημασία της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης ώστε να τους γίνει βίωμα και τρόπος ζωής. «Μην ξεχνάμε ότι αυτές οι δράσεις είναι μια επένδυση για τη ζωή μας και για τη ζωή των παιδιών μας», τονίζει με έμφαση ο εκπαιδευτικός κ. Χάρης Εξαρχος.
Η παραλία είχε ήδη αρκετούς λουόμενους, ξένους στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι οποίοι παρακολουθούσαν τα μικρά παιδιά στο δύσκολο, κάτω από το λιοπύρι, έργο τους, ενώ και κάποιοι από αυτούς τα βοηθούσαν.
Στο τέλος, τα πιτσιρίκια έφτιαξαν μεγάλες, ανάγλυφες θαλάσσιες χελώνες με τη βρεγμένοι άμμο και τις διακόσμησαν με κοχύλια και βότσαλα, αφήνοντας έτσι το πιο όμορφο… οικολογικό αποτύπωμα της παρουσίας τους στην παραλία!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο βροντοφώναξε «ΟΧΙ στον πόλεμο, ΝΑΙ στην ελευθερία των λαών - Ειρήνη για όλα τα παιδιά του κόσμου».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - για τις κινητοποιήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛ.ΓΟΝΕΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - για το άνοιγμα των σχολείων με έξαρση covid και γρίπης