Εκπαιδευτικό ταξίδι στην Ιταλία για πρωτοπόρους και τολμηρούς μαθητές

Δημοσίευση στην Ημέρα τση Ζάκυθος: 11/6/2014
Μαθητές και δάσκαλοι δημοτικών σχολείων οργανώνουν δράσεις για το περιβάλλον όπως δενδροφυτεύσεις, ταξιδεύουν στο εξωτερικό και παρακολουθούν μαθήματα εντελώς διαφορετικά από τα οικεία, συμμετέχουν σε διεθνείς διαγωνισμούς. Στις μέρες μας το μάθημα σε ένα δημοτικό σχολείο δεν είναι το ίδιο με άλλοτε.
Τα σύγχρονα ευρωπαϊκά και διεθνή εκπαιδευτικά προγράμματα περιορίζουν τη στείρα αποστήθιση και προκρίνουν τη βιωματική μάθηση, μέσα από δράσεις που εξάπτουν τη φαντασία των παιδιών και ενισχύουν την απορρόφηση και εμπέδωση της γνώσης. «Λειτουργούμε διαφορετικά τόσο εμείς οι εκπαιδευτικοί, όσο και οι μαθητές, μέσα στην τάξη», επισημαίνει η διευθύντρια Σχολείου Ορεινής Ζώνης, κα Ξανθή Χουλιάρα. «Η αλλαγή των σχολικών βιβλίων από το 2006 -χωρίς να σημαίνει ότι η αλλαγή είναι πάντα προς το καλύτερο- μας έχει περάσει μια νέα νοοτροπία: τα μαθήματα να γίνονται περισσότερο βιωματικά, με διερεύνηση». Με άλλα λόγια οι μαθητές δεν ακολουθούν συνέχεια οδηγίες, αλλά μαθαίνουν με νέους, βιωματικούς τρόπους.
Το εξαιρετικά δραστήριο Δημοτικό Σχολείο Ορεινής ζώνης, στον Αγιο Λέοντα αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η διευθύντρια κα Ξανθή Χουλιάρα είναι δικαιολογημένα, υπερήφανη «ιδιαίτερα για τα περιβαλλοντικά μας προγράμματα. Ξεκινήσαμε από ένα προαύλιο γεμάτο βράχια και καταφέραμε να το μετατρέψουμε σε σχολικό κήπο! Μάλιστα αυτή τη στιγμή συμμετέχουμε σε μια παγκόσμια δράση, το ΕΝΟ (ENvironmental Online), στο οποίο άλλωστε βραβεύτηκε πέρυσι μία μαθήτριά μας. Η φετινή μας δράση ήταν η συμμετοχή μας σε ολυμπιάδα δενδροφύτευσης αλλά και με τοπικές δράσεις όπως η επίσκεψη της κας Σβορώνου της WWF η οποία τελικά μας εξέπληξε θετικότατα μετατρέποντας τον κήπο που φτιάξαμε σε αληθινό πεδίο δράσης». Το παιχνίδι κράτησε μόλις μισή ώρα αλλά έμεινε ανεξίτηλα τυπωμένο στη μνήμη των παιδιών.
Εξίσου ανεξίτηλα μένουν και οι δράσεις του προγράμματος «ζούμε καλύτερα» της WWF, στο οποίο εντάχθηκε το σχολείο μετά από παρότρυνση της εξίσου δραστήριας Ξενοπουλείου Παιδικής Βιβλιοθήκης. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν σχολεία από διάφορα μέρη της Ελλάδας με τους μαθητές να αναλαμβάνουν ενεργό δράση για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στο σπίτι, το σχολείο και τον τόπο τους.
Επόμενος σταθμός; Ιταλία! Μέσα από το ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Commenius-σχολικές συμπράξεις» 7 μαθητές του σχολείου και εκπαιδευτικοί θα ταξιδέψουν στη Φόρμια για μία εβδομάδα και θα παρακολουθήσουν μαθήματα σε τοπικό σχολείο του προγράμματος. «Οι μαθητές μας, αφού γεμίσουν τις μπαταρίες τους και φορτώσουν αρκετή γνώση, θα επιστρέψουν να κάνουν τη διάχυση της γνώση και της εμπειρίας τους στα υπόλοιπα παιδιά».
Το σχολείο αποτελεί πρότυπο και παράδειγμα και όχι μόνο για τη Ζάκυνθο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο βροντοφώναξε «ΟΧΙ στον πόλεμο, ΝΑΙ στην ελευθερία των λαών - Ειρήνη για όλα τα παιδιά του κόσμου».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - για τις κινητοποιήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛ.ΓΟΝΕΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - για το άνοιγμα των σχολείων με έξαρση covid και γρίπης