Σφραγίζει το παιδικό χαμόγελο η Τρόικα


Δημοσίευση στην Ημέρα τση Ζάκυθος: 13/6/2014
Τα παιδικά χαμόγελα χιλιάδων νηπίων και βρεφών έρχεται να σφραγίσει αυτή τη φορά η Τρόϊκα με τις εντολές που στέλνει προς τη συγκυβέρνηση. Επι της ουσίας, απειλεί με τερματισμό της δωρεάν φιλοξενίας στους παιδικούς σταθμούς με κονδύλια από το ΕΣΠΑ. Το επιτακτικό αίτημα μπαίνει από την Κομισιόν, που προτείνει αντίτιμο – έστω και συμβολικό – εκ μέρους των γονιών που παραμένουν άνεργοι και διαβιώνουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Οι τελευταίες εξελίξεις παρατείνουν την αγωνία εκατοντάδων εργαζόμενων και άνεργων μητέρων για το εάν συνεχιστεί το πρόγραμμα “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής”, μέσω του οποίου θα είχαν τη δυνατότητα να γράψουν τα παιδιά τους δωρεάν σε δημοτικούς αλλά και σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.
Σκληρή μάχη με τον χρόνο και την ασύλληπτη γραφειοκρατία δίνουν πλέον οι δήμαρχοι της χώρας, προκειμένου να μην τιναχτούν στον αέρα οι δομές των βρεφονηπιακών, των παιδικών σταθμών, των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και των ΚΔΑΠ-μΕα, που εξασφαλίζουν μέσω του ΕΣΠΑ δωρεάν φιλοξενία σε πάνω από 100.000 νήπια. Οι δήμαρχοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν ότι θα προκύψει τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα αν δεν εξασφαλιστούν τα χρήματα, από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, μέσω του οποίου καλύπτεται η χρηματοδότηση των παιδικών σταθμών.
Το δίλλημα επομένως που μπαίνει είναι ιδιωτικοποίηση της παιδείας ή λουκέτο. Με λίγα λόγια θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και η τοπική κοινωνία. Σύλλογοι ξενοδόχων, Φορείς και επιχειρηματίες θα πρέπει να συμβάλουν ώστε από τη μια απρόσκοπτα να υπάρχει το δικαίωμα στην εκπαίδευση για τα μικρά παιδιά και από την άλλη η ελάφρυνση των γονέων που δεν έχουν τους πόρους να απολαμβάνουν τα παιδιά τους την απαιτούμενη για την ηλικία τους αγωγή.
Υπόσχεση ότι δεν θα κλείσουν
- “κ. Δήμαρχε, κινδυνεύουν και οι παιδικοί σταθμοί του νησιού μας από την ενδεχόμενη διακοπή του προγράμματος;”
- “Ο Δήμος Ζακύνθου πρωτοπόρος σε όλη τη χώρα σε θέματα προστασίας του πολίτη και κοινωνικής μέριμνας λειτουργεί με επιτυχία ένα πρόγραμμα παιδικών σταθμών με 12 τμήματα όπου φιλοξενούνται 250 νήπια. Ούτε μια αίτηση δεν απορρίφθηκε παρουσιάζοντας κάλυψη της ζήτησης σε ποσοστό 100%.
Εγώ, όσο παραμένω ως δήμαρχος δεσμεύομαι ότι οι παιδικοί σταθμοί του νησιού θα συνεχίσουν να λειτουργούν με όποιο κόστος. Δεν θα αφήσουμε την κοινωνία της Ζακύνθου και τους εργαζόμενους απροστάτευτους. Δεν θα αφήσουμε τα παιδιά μας χωρίς προσχολική αγωγή”.
Αυτή είναι η διαβεβαίωση του δημάρχου Στέλιου Μποζίκη στην αγωνία των γονέων που πληροφορήθηκαν ότι υπάρχει ενδεχόμενη εμπλοκή και κίνδυνος τα παιδιά τους να διακόψουν τη φοίτησή τους ή την μελλοντική ένταξη στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.
Σύσκεψη τις επόμενες ημέρες
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Παύλος Κολοκοτσάς που εκτιμά ότι ένα τέτοιο μέτρο δεν ευνοεί καθόλου την εκπαιδευτική διαδικασία στην προσχολική αγωγή. «Είμαι διατεθειμένος να αγωνιστώ με κάθε μέσο προκειμένου να προασπίσω και εξασφαλίσω τη λειτουργία των παιδικών σταθμών. Να ενισχύσω τους αδύναμους γονείς να ανταπεξέλθουν σε αυτό το πρόβλημα. Μάλιστα εντός των επόμενων ημερών σχεδιάζω ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή συλλόγων γονέων και κηδεμόνων προκειμένου να καταγραφούν οι όποιες ελλείψεις υπάρχουν στα σχολεία, να γίνει ο προγραμματισμός και οι παρεμβάσεις ώστε να ξεκινήσει κανονικά η λειτουργία τους» τόνισε χαρακτηριστικά.
Καθημερινός αγώνας
Στο νησί μας η πρόεδρος Αρετή Βυθούλκα και το προσωπικό δίνουν μάχη για να προσφέρουν μια ανάσα στους βασανισμένους γονείς. Καταβάλλουν κάθε φιλότιμη προσπάθεια ώστε όχι μόνο να καλύψουν κάθε αίτημα αλλά να προσφέρουν και υπηρεσίες πρώτης γραμμής για την επιμόρφωση και τροφή των νηπίων.
Όπως δήλωσε η ίδια στην εφημερίδα μας, «επίσημη ενημέρωση δεν υπάρχει ακόμη. Ωστόσο, εάν διακοπεί η χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ σε καμιά περίπτωση δεν θα επαρκούν τα χρήματα που μπορεί να εξασφαλίσει ο δήμος για τη συντήρηση όλων των τμημάτων και την ικανοποίηση των αιτημάτων».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο βροντοφώναξε «ΟΧΙ στον πόλεμο, ΝΑΙ στην ελευθερία των λαών - Ειρήνη για όλα τα παιδιά του κόσμου».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - για τις κινητοποιήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛ.ΓΟΝΕΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - για το άνοιγμα των σχολείων με έξαρση covid και γρίπης