Δυσκολίες στα Αρχαία Ελληνικά για τους μαθητές των πανελλαδικών


Δημοσίευση στην Ημέρα τση Ζάκυθος: 3/6/2014
 
Με δύο σημαντικότατα μαθήματα, τα Αρχαία Ελληνικά και τα Μαθηματικά κατεύθυνσης, συνεχίστηκαν εχθές Δευτέρα 2 Ιουνίου οι Πανελλαδικές Εξετάσεις στα Γενικά Λύκεια για την εισαγωγή των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Κατά γενική ομολογία η επίδοση στα μαθήματα αυτά κρίνει κατά ένα μεγάλο βαθμό την εισαγωγή των υποψηφίων σε σχολές όπως η Νομική, οι Φιλολογικές, οι Φυσκομαθηματικές και οι Πολυτεχνικές. Από νωρίς το πρωί, οι μαθητές είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα εξεταστικά Κέντρα του νησιού, συχνά μαζί με τους γονείς τους και άλλοι μεαγωνία, άλλοι πιο ψύχραιμα, προσπαθούσαν να μαντέψουν τα πιθανά θέματα στα οποία θα εξεταστούν. Όλα κύλησαν και πάλι άψογα, χωρίς ελλείψεις, καθυστερήσεις και προβλήματα. Για σχετικά δύσκολα θέματα μιλούν οι υποψήφιοι που διαγωνίστηκαν στα Αρχαία Ελληνικά, κάτι αναμενόμενο ωστόσο για το συγκεκριμένο μάθημα.
Ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις πέρυσι καταγράφηκε η μεγαλύτερη αποτυχία των τελευταίων χρόνων, λόγω των πολλών «παγίδων» σε αντίθεης με φέτος, όπου, σύμφωνα με τα λεγόμενα καθηγητών, τα θέματα ήταν μάλλον βατά.
ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΜΑΜΦΡΕΔΑ – ΜΑΘΗΤΡΙΑ 1ΟΥ ΓΕΛ
(ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ)
«Γράψαμε καλά, αν και τα θέματα δεν ήταν βατά. Το άγνωστο θέμα ήταν λίγο ‘περίεργο’, το γνωστό όμως ήταν καλό. Δεν περιμένω πολύ μεγάλο βαθμό, αλλά στα Αρχαία Ελληνικά, έτσι κι αλλιώς, είναι δύσκολο να γράψει κανείς μεγάλο βαθμό. Θα δούμε!».
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΠΑΠΑΔΟΓΓΟΝΑ – ΜΑΘΗΤΡΙΑ 1ΟΥ ΓΕΛ
(ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ)
«Και εγώ δυσκολεύτηκα λίγο με το άγνωστο θέμα, αλλά πιστεύω ότι τα πήγα καλά!»
ΑΝΤ. Β.- ΜΑΘΗΤΗΣ 1ΟΥ ΓΕΛ
(ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ)
«Τα θέματα ήταν αρκετά καλά, το 4ο θέμα ήταν ούτε δύσκολο ούτε εύκολο και λίγο χρονοβόρο. Πιστεύω ότι τα θέματα ήταν αρκετά καλά. Νομίζω -και ελπίζω- ότι έχω γράψει καλά!»
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΟΔΙΤΗΣ – ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ
«Τα θέματα ήταν σαφή, δεν υπήρχαν ‘πονηρά’ θέματα και ‘παγίδες’. Νομίζω ότι αυτή τη φορά, η Επιτροπή επέλεξε σωστά θέματα, με κλιμακούμενη δυσκολία και, άριστοι μαθητές τουλάχιστον, μπορούσαν να φτάσουν εύκολα στο 20, κάτι που στερήθηκαν πέρυσι για τις ατυχείς, πιστεύω, επιλογές θεμάτων. Φέτος διορθώθηκαν τα πράγματα και τα θέματα στα Μαθηματικά ήταν άρτια και στη σωστή κατεύθυνση για Πανελλαδικές Εξετάσεις».
Σήμερα Τρίτη 3 Ιουνίου διαγωνίζονται οι μαθητές των ΕΠΑΛ ΟΜΑΔΑΣ Α΄, στα Μαθηματικά.
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
Σε γενικές γραμμές τα θέματα των Αρχαίων Eλληνικών κατεύθυνσης κρίνονται εύκολα. Συγκεκριμένα, το γνωστό κείμενο αντλήθηκε από τα «Ηθικά Νικομάχεια» του Αριστοτέλη και πιο ειδικά από την 1η και 2η ενότητα. Το άγνωστο προερχόταν από τον «Αρχίδαμο» του Ισοκράτη. Τόσο η μετάφραση όσο και οι γραμματικές και συντακτικές παρατηρήσεις είναι απλές και οι μαθητές μπορούν άνετα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των θεμάτων.
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
Στα Μαθηματικά κατεύθυνσης τα φετινά θέματα είναι πιο εύκολα από αυτά του 2013. Οι ασκήσεις ήταν ήπια διαβαθμισμένες. Ειδικότερα το 1ο και 2ο θέμα δεν παρουσίαζαν καμία δυσκολία, ενώ από το 3ο θέμα το Γ4 και από το Δ θέμα το Δ3 χαρακτηρίζονται ως απαιτητικά.
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΚΟΚΛΑΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο βροντοφώναξε «ΟΧΙ στον πόλεμο, ΝΑΙ στην ελευθερία των λαών - Ειρήνη για όλα τα παιδιά του κόσμου».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - για τις κινητοποιήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛ.ΓΟΝΕΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - για το άνοιγμα των σχολείων με έξαρση covid και γρίπης