Οικολογικά Χριστούγεννα!

Από το εφημεριδάκ​ι των εκπαιδευτι​κών, Δεκέμβριος 2014

   Τι θα λέγατε να δίνατε μια άλλη διάσταση στη Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο σχολείο και στο σπίτι; Αντιστεκόμενοι, π.χ., στην καταναλωτική μανία των ημερών και ανακαλύπτοντας το νόημα του δώρου μέσα από την Ανταλλαγή. Ας ανταλλάξουμε αντικείμενα που είχαν μια αξία για μας, είναι σε καλή κατάσταση και είναι έτοιμα να δώσουν χαρά σε κάποιον άλλον. Αν συνοδεύσουμε το αντικείμενο που επιλέξαμε να ανταλλάξουμε με μια μικρή κάρτα που αναγράφει, σε πρώτο πρόσωπο, την ταυτότητα του αντικειμένου. Π.χ. : «Ως μπρελόκ πέρασα πολύ όμορφα με τα κλειδιά του κυρίου μου, άνοιξα πολλές φορές την πόρτα του σπιτιού του μαζί τους και άκουσα το αφεντικό να καλησπερίζει την οικογένειά του. Χαίρομαι που θα φανώ χρήσιμο και σε σένα και θα σε γνωρίσω!!»
 
   Με αυτόν τον τρόπο το αντικείμενο αποκτά άλλη διάσταση. Φιλοτεχνούμε μια συσκευασία από ανακυκλωμένο υλικό, ένα φύλλο εφημερίδας που επιζωγραφίζουμε, π.χ., και έτοιμο το δώρο μας. Αν ζητήσουμε από τους μαθητές μας να μπούνε σε αυτή τη διαδικασία με μικροαντικείμενα που φέρνουν στο σχολείο (μολύβια, γόμες κλπ), θα μπούνε στο νόημα και μετά θα βρούνε και άλλα αντικείμενα που μπορούν να αποχωριστούν. Τα παιδιά βρίσκουν εύκολα παιχνίδια που θέλουν να δώσουν. Οι έφηβοι πιο δύσκολα. Αν όμως ξεκινήσουν από τα σχολικά είδη, θα είναι πιο εύκολο να ξεπεράσουν τον δισταγμό τους.
   Συνδυάστε τη δράση "Ανταλλάσουμε" με τις ιδέες που θα βρείτε εδώ και έτοιμα τα οικολογικά Χριστούγεννα!
   Εννοείται ότι θα φτιάξετε και χειροποίητα στολίδια από ανακυκλώσιμα υλικά για το δέντρο σας ενώ θα αντισταθείτε και στην περιττή συσκευασία των αγοραστών δώρων. Τυλίξτε τα δώρα σας με νόημα!
Χρόνια πολλά σε σας και στον πλανήτη!
 
 
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο βροντοφώναξε «ΟΧΙ στον πόλεμο, ΝΑΙ στην ελευθερία των λαών - Ειρήνη για όλα τα παιδιά του κόσμου».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - για τις κινητοποιήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛ.ΓΟΝΕΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - για το άνοιγμα των σχολείων με έξαρση covid και γρίπης