Οι μαθητές προσφέρουν αγάπη και στήριξη

Δημοσίευση στην Ημέρα τση Ζάκυθος
Τα χριστουγεννιάτικα μπαζάρ είναι θεσμός πια στο νησί μας και κάθε τέτοια εποχή, τις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, σύλλογοι, οργανώσεις και κυρίως σχολεία μπαίνουν στο χορό των εορταστικών παζαριών. Μικρά ή μεγάλα οργανωμένα ή πιο αυθόρμητα, με κατασκευές αξιοθαύμαστες ή πιο απλές, τα σχολικά παζάρια δίνουν στα παιδιά τη χαρά της δημιουργίας, την ικανοποίηση ότι αποκτούν αγαθά για το σχολείο που άλλος τρόπος να τα αποκτήσουν δεν υπάρχει, αλλά και με το γεγονός ότι προσφέρουν φιλανθρωπικό έργο, προσφέροντας τα έσοδα σε όσους το έχουν ανάγκη.
 
1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΙΖΑΣ

 Μικρά έργα τέχνης και παιδικής φαντασίας κατασκεύασαν οι μικροί μαθητές του 1ου δημοτικού σχολείου Ρίζας και τα διέθεσαν στο παζάρι τους. Σε λίγη ώρα είχαν όλα πωληθεί, ενισχύοντας το σχολικό «κουμπαρά» με ένα σεβαστό ποσό, όπως άλλωστε συμβαίνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Όπως μας λέει ο διευθυντής του σχολείου, Παναγιώτης Φλεμοτόμος, το παζάρι είναι ένα είδος θεσμού που επαναλαμβάνεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια, κάθε Χριστούγεννα και στο τέλος της σχολικής χρονιάς.
Τα έσοδα διατίθενται για φιλανθρωπικούς σκοπούς ή για την αγορά εξοπλισμού του σχολείου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο μετεωρολογικός σταθμός που αγοράστηκε πριν δύο χρόνια με έσοδα από αντίστοιχο μπαζάρ και που βρίσκεται στο προαύλιο του σχολείου, καταγράφοντας συστηματικά το μικροκλίμα της περιοχής. Τα στοιχεία που συλλέγει επεξεργάζονται οι φοιτητές και καθηγητές του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων με το οποίο υπάρχει στενή συνεργασία.
Με έσοδα από άλλο μπαζάρ έχει εκσυγχρονιστεί το λογισμικό των υπολογιστών του σχολείου που συνδεθήκαν με έναν υπερυπολογιστή μεγάλης αξίας, ενώ επόμενη αγορά θα είναι ένα τραπέζι του πινγκ-πονγκ.
Τα παιδιά είναι ενθουσιασμένα με τα αντικείμενα που κατασκευάζουν, τόσο για την ικανοποίηση που προσφέρει η δημιουργία, όσο και για το γεγονός ότι αποκτούν τόσα χρήσιμα και πολύτιμα εργαλεία και εξοπλισμό για το σχολείο τους.

2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Χρόνια τώρα οι μαθητές όλων των τάξεων του 2ου Γυμνασίου Ζακύνθου ρίχνονται με όρεξη και φαντασία στην κατασκευή χειροποίητων στολιδιών, ημερολογίων ή μικρών χρηστικών αντικειμένων, τα οποία διαθέτουν στο εορταστικό τους μπαζάρ. Εκεί είδαμε χαριτωμένες κατασκευές από κατά κύριο λόγο άχρηστα ή ευτελή υλικά που όμως η φαντασία και το μεράκι των μικρών καλλιτεχνών τα μετέτρεψαν σε μικρά κομψοτεχνήματα: Στολίδια για το δέντρο, ημερολόγια, βάζα και κουτιά αποθήκευσης διακοσμητικά.
Όπως λένε τα ίδια τα παιδιά, η ετοιμασία κρατά αρκετές ημέρες και σε αυτήν αφιερώνουν πολλές ώρες από τα Σααββατοκύριακα ή τον ελεύθερο χρόνο τους. Είναι κάτι που τα διασκεδάζει και να ενθουσιάζει, λένε χαρακτηριστικά.
Τα έσοδα από την πώληση των έργων τους συνήθως προωθούνται στην αγορά απαραίτητων ειδών ανάγκης για συμμαθητές τους που έχουν ανάγκη: παπούτσια, γυαλιά όρασης ρουχισμό. Κι όλα αυτά σε μεγάλες ποσότητες. Όπως μα είπε χαρακτηριστικά η εκπαιδευτικός τους, Μαρίνα Σταμίρη, «τις παλιές καλές εποχές πριν την οικονομική κρίση, τα έσοδα ξεπερνούσαν τα 1.000 ευρώ, με τα οποία βοηθούσαν μεγάλο αριθμό παιδιών που τα είχαν ανάγκη». Άλλες φορές διατίθενται για εξωσχολικούς φιλανθρωπικούς σκοπούς, ενώ τέλος, μέρος από αυτά μένει στο σχολείο για αγορές εξοπλισμού που δεν καλύπτονται από το κράτος.


“ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ – ΤΩΡΑ”

Γιορτινό φιλανθρωπικό παζάρι διοργάνωσε όμως και η Εθελοντική Ομάδα της Κίνησης «Κοινωνική Προσφορά, Τώρα», σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λαγκαδακίων και Α΄ Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ζακύνθου, το βράδυ του, στην πλατεία Αγ. Μάρκου. Χειροποίητα στολίδια, κερά, διακοσμητικά αλλά και τα παιχνίδια τους που προσέφεραν παιδιά. Απλωμένα στους πάγκους έδιναν μια πολύχρωμη νότα στη γιορτινή βραδιά. Εθελόντριες των Συλλόγων, ντυμένες Αγιοβασίληδες μοίραζαν με κέφι λαχνούς για τη λαχειοφόρο αγορά, κλόουν και ξυλοπόδαρος διασκέδαζαν τα πιτσιρίκια, ενώ τα παιδιά του «Ονειροδρόμιου» σκορπούσαν χριστουγεννιάτικες μελωδίες. Όπως λέει η εθελόντρια της Ομάδας «Κοινωνική Προσφορά, Τώρα», Αρετή Διπρή «όλοι γνωρίζουμε τις δύσκολες ώρες που περνούν πολλοί συνάνθρωποί μας, κι έτσι τα έσοδα του παζαριού να πάνε όλα σε όσους τα χρειάζονται. Στόχος είναι να μην υπάρχει, αρχικά, ούτε μία οικογένεια στο νησί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μέσα στις γιορτές». Τα προϊόντα που πωλήθηκαν κατασκευάστηκαν σε χρόνο ρεκόρ από πολλούς εθελοντές που πρόθυμα συμμετείχαν, ωστόσο συγκινητική ήταν η προσφορά από χειροποίητα χριστουγεννιάτικα αντικείμενα που έφτιαξαν τα παιδιά του ΟΔΑΖ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο βροντοφώναξε «ΟΧΙ στον πόλεμο, ΝΑΙ στην ελευθερία των λαών - Ειρήνη για όλα τα παιδιά του κόσμου».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - για τις κινητοποιήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛ.ΓΟΝΕΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - για το άνοιγμα των σχολείων με έξαρση covid και γρίπης