Και ζήσαν αυτοί καλύτερα, κι εμείς καλύτερα!


Και ζήσαν αυτοί καλύτερα, κι εμείς καλύτερα!
Πολλοί ήταν οι μικροί και οι μεγάλοι που εμπνεύστηκαν από τον διαγωνισμό της καλύτερης απάντησης στο ερώτημα: Γιατί τα παραμύθια τελειώνουν πάντα με αυτή τη φράση; Ερώτημα που έθεσε το Μπενάκειο Παιδικό Ίδρυμα Κηφισιάς και μάλιστα οι μαθητές των Αιμιλία Καμπόλη, Αναστασία Μπέκα και Δήμητρα Μήτσικα. Κρατήστε την αναπνοή σας λοιπόν και διαβάστε τους νικητές…
Να παρατείνουμε όμως λίγο την αγωνία για να σχολιάσουμε το ερώτημα. Αφού οι ήρωες παντρεύονται, μένουν σε παλάτια και ζούνε ζωή χαρισάμενη, εμείς γιατί ζούμε καλύτερα από αυτούς; Μήπως μας διαφεύγει κάτι; Να πούμε επίσης ότι το παραμύθι είναι η μεγαλύτερη παραμυθία (παρηγοριά) στη ζωή των παιδιών. Αλλά και στη ζωή των μεγάλων, την εποχή που δεν υπήρχε τηλεόραση και ραδιόφωνο και Internet. Σήμερα γνωρίζει νέα άνθηση με πολλούς και καλούς επαγγελματίες παραμυθάδες να αφηγούνται παραμύθια σε βιβλιοθήκες, σχολεία, μουσεία, γκαλερί και άλλους χώρους. Πολλοί είναι και αυτοί που μαθητεύουν στην αφήγηση παραμυθιών. Εμείς πάντως, στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, έχουμε να διαλέξουμε από πολλά παραμύθια περιβαλλοντικού περιεχομένου και βιβλία μυθοπλασίας για μεγαλύτερα παιδιά στη διάθεσή μας για να ξεκινήσουμε ένα πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Ή για να το τελειώσουμε, και να "ζήσουνε οι ήρωές μας καλά κι εμείς καλύτερα".
Οι συμμετοχές ήταν πολλές και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και εμπνευσμένες. Η επιλογή ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Γι αυτό ένα τεύχος της εφημερίδας μας θα το αφιερώσουμε στις απαντήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών για να απολαύσετε κι εσείς τα κείμενα. Οι απαντήσεις που μας γοήτευσαν λίγο περισσότερο ήταν:
Α’ Βραβείο: Βασιλική Μαραγκού 5,5 χρονών, Μπενάκειο:
"'Ζήσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα' γιατί: Εμείς οι άνθρωποι περπατάμε, παίζουμε και κινούμαστε και γι΄ αυτό περνάμε καλύτερα ενώ στα παραμύθια οι ήρωες δεν περνάνε καλά γιατί είναι ακίνητοι. Αυτοί μένουν σε ψεύτικα σπίτια ενώ εμείς στα αληθινά και έχουμε παιγνίδια, χαιρόμαστε και είμαστε αληθινοί ενώ οι ήρωες είναι μέσα στα παραμύθια."
Β’ Βραβείο: Εβελίνα Στραγαλάκη, 8 ετών, Γ’ Δημοτικού, 36ο Δ.Σ. Πειραιά
Γ’ Βραβείο: Γιώργος Ανδιανάκης, 12 ετών, Α’ Γυμνασίου, Γυμνάσιο Μελεσών Ηρακλείου Κρήτης
Έπαινος Α’: Άννα Ταξιαρχούλα Κελεσίδου, 14 ετών, Γ’ Γυμνασίου, Γυμνάσιο Συκέων
Έπαινος Β’: Χριστίνα Σαμαρά, 16 ετών, Β’ Λυκείου, 2ο ΓΕΛ Ευόσμου Θες/νίκης
Βραβεία εκπαιδευτικών: 1. Δέσποινα Κοσμίδου, 2ο ΓΕΛ Ευόσμου Θες/νίκης
2. Αθανασία Φατσή, Γυμνάσιο Μελεσών
3. Δήμητρα Μανούσου, Δημοτικό Σχολείο Μύτικα
Τα πρώτα βραβεία κέρδισαν μία συνδρομή στο WWF με συμβολική υιοθεσία ενός πάντα! Τα δεύτερα βραβεία ένα T shirt και τα τρίτα ένα εικονογραφημένο βιβλίο με τα πάντα για το πάντα! Οι νικητές στείλτε μας μήνυμα με τη διεύθυνση του σπιτιού σας για να λάβετε τα δώρα (εκτός αν περνάτε από τα γραφεία μας, στο Σύνταγμα οπότε μπορείτε να τα παραλάβετε αυτοπροσώπως).
Αλλά φυσικά το ταξίδι για την Ιθάκη, η διαδικασία του διαγωνισμού ήταν που σας χάρισε το καλύτερο δώρο. Με την ευχή να φτιάξετε το δικό σας παραμύθι από το 2012, ευχαριστούμε πολύ όλους για τη συμμετοχή σας. Γιατί τα παραμύθια δε λένε ποτέ ψέματα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο βροντοφώναξε «ΟΧΙ στον πόλεμο, ΝΑΙ στην ελευθερία των λαών - Ειρήνη για όλα τα παιδιά του κόσμου».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - για τις κινητοποιήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛ.ΓΟΝΕΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - για το άνοιγμα των σχολείων με έξαρση covid και γρίπης