Μαθήματα δημοκρατίας από μαθητές Λυκείου



Όλα είναι έτοιμα για τη σημερινή έναρξη των εργασιών της συνόδου της Βουλής των Εφήβων που θα διαρκέσει έως και τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012. Η μύηση των νέων στους κοινοβουλευτικούς θεσμούς και η καλλιέργεια των δημοκρατικών αξιών της σύγχρονης κοινωνίας, όπως είναι το ενδιαφέρον για τα κοινά, αλλά και η συμβολή του καθενός στη διαμόρφωσή τους, ο υπεύθυνος και τεκμηριωμένος διάλογος, η συνεργασία, η αλληλοκατανόηση είναι οι σταθεροί στόχοι της πρωτοβουλίας αυτής.
Το Σάββατο 1 και την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου, οι έφηβοι βουλευτές θα συνεδριάσουν σε Επιτροπές αντίστοιχες θεματικά των Διαρκών Επιτροπών της Βουλής των Ελλήνων και θα συμμετάσχουν σε προγραμματισμένες πολιτιστικές δραστηριότητες. Τέλος, τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου στις 10.00 το πρωί, θα συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής των Εφήβων.







“Η φαντασία στην εξουσία”
Η Ευγενία Καμπιώτη, μαθήτρια της Β΄ τάξης του 1ου Ενιαίου Λυκείου, επελέγη μετά τα αποτελέσματα της ΙΖ συνόδου 2012, να εκπροσωπήσει τη Ζάκυνθο στη Βουλή των Εφήβων, στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Η Ευγενία είναι η δέκατη έβδομη “Βουλευτής” μας, από το 1996, οπότε άρχισε να ισχύει το πρωτοποριακό πρόγραμμα της Βουλής και λίγο πριν αναχωρήσει για την Αθήνα μας παραχώρησε την ακόλουθη συνέντευξη:
ΕΡ.: Πως αισθάνεσαι που επιλέχθηκες να εκπροσωπήσεις το νησί μας;
ΑΠ.:
 Ιδιαίτερα χαρούμενη αφενός γιατί μου δίνεται η δυνατότητα να εκπροσωπήσω το νησί μας στις εργασίες της Βουλής των Εφήβων και αφετέρου διότι θα μπορέσω να μεταφέρω τις θέσεις και τις απόψεις όλων των νέων της Ζακύνθου.
ΕΡ.: Τι περιμένεις από την κοινοβουλευτική διαδικασία;
ΑΠ.:
 Μπορεί επι της ουσίας να μην λάβουμε ουσιαστικές αποφάσεις, ωστόσο θα ανταλλάξουμε απόψεις για σημαντικά πράγματα και καταστάσεις που αφορούν την κοινωνία. Θα προσπαθήσουμε να φέρουμε την “φαντασία στην εξουσία”. Ελπίζω, όλα όσα συζητήσουμε να ληφθούν υπόψη από τη Βουλή των Ελλήνων στο νομοθετικό έργο της
ΕΡ.: Σημασία έχει ο προορισμός ή το ταξίδι;
ΑΠ.: 
Ασφαλώς το ταξίδι, διότι πέρα από τις εργασίες και τις λοιπές δραστηριότητες της Βουλής θα αποκομίσω σημαντικές γνώσεις και εμπειρίες, ενώ θα αναπτύξω φιλίες με “συναδέλφους” άλλων περιοχών της χώρας.
Οι διατελέσανες έφηβοι – βουλευτές 
Καραγιάννη Ευσταθία, ΕΠΑΛ Ζακύνθου (1996), Τσουρουνάκης Βασίλειος, 1ο Λύκειο Ζακύνθου (1997), Καλλιντέρη Μαρίνα, ΕΠΛ Ζακύνθου (1998), Γουσέτη Αναστασία, 3ο Ενιαίο Λύκειο Ζακύνθου (1999), Λεβεντάκης Αριστείδης, 1ο Ενιαίο Λύκειο Ζακύνθου (2000), Ντούσεβιτς Αλεξάνδρα, 2ο Ενιαίο Λύκειο Ζακύνθου (2001), Μάργαρη Σπυριδούλα, ΤΕΕ Ζακύνθου (2002), Παπαντώνης Διονύσιος, 1ο Ενιαίο Λύκειο Ζακύνθου (2003), Κοτσώνης Σπυρίδων, 2ο Ενιαίο Λύκειο Ζακύνθου (2004), Μπουργιέζη Ιφιγένεια, 2ο Ενιαίο Λύκειο Ζακύνθου (2005), Κλάδη – Ψαρρά Δήμητρα, 2ο Ενιαίο Λύκειο Ζακύνθου (2006), Βαλλή Αλεξάνδρα – Καλλιόπη, 1ο Γενικό Λύκειο Ζακύνθου (2007), Αβούρη Άννα, 1ο Γενικό Λύκειο Ζακύνθου (2008), Αρκαδινού Αννέτα, Γενικό Λύκειο Κατασταρίου (2009), Βισβάρδης Θεόδωρος, 1ο Γενικό Λύκειο Ζακύνθου (2010), Σταύρος Γαρδέλης, 1ο Ενιαίο Λύκειο Ζακύνθου (2011), Ευγενία Καμπιώτη, 1ο Ενιαίο Λύκειο Ζακύνθου (2012).


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο βροντοφώναξε «ΟΧΙ στον πόλεμο, ΝΑΙ στην ελευθερία των λαών - Ειρήνη για όλα τα παιδιά του κόσμου».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - για τις κινητοποιήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛ.ΓΟΝΕΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - για το άνοιγμα των σχολείων με έξαρση covid και γρίπης