ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΖΩΩΝ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ




Φωτογραφία προφίλ του χρήστη zomz.grΟ ΖΟΜΖ βρίσκει την ευκαιρία σήμερα που έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα ευαισθητοποίησης γύρω από το θέμα των αδέσποτων ζώων της Ζακύνθου, να σας ενημερώσει για τη σημερινή κατάσταση και για τις προτάσεις του προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν.
   Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που ο Δήμος αντιλαμβάνεται την ανάγκη της προστασίας και περίθαλψης των ζώων και έχει  πάρει πρωτοβουλίες ώστε να δημιουργήσει ένα καταφύγιο για τα αδέσποτα σκυλιά της Ζακύνθου
   Ο ΖΟΜΖ δραστηριοποιείται συλλογικά στο τομέα προστασίας και περίθαλψης των ζώων του νησιού εδώ και 13 χρόνια.  Όλα αυτά τα χρόνια έχει προσφέρει βοήθεια σε χιλιάδες ζώα μέσα από προγράμματα σίτισης, περίθαλψης, στείρωσης και υιοθεσιών.
   Σήμερα εκτιμούμε ότι εκτός των 10.000 δεσποζόμενων σκυλιών υπάρχουν και  περί τα 2.000 αδέσποτα.  Τα περισσότερα από αυτά υποσιτίζονται, δεν είναι εμβολιασμένα και δεν έχουν στειρωθεί. Ο αριθμός των αδέσποτων ζώων έχει τριπλασιασθεί τα τελευταία 3 χρόνια!
   Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα ζώα αυτά να νοσούν, να δηλητηριάζονται, να πυροβολούνται, να κακοποιούνται και γενικά να παραμένουν αβοήθητα. Η εικόνα πεταμένων κουταβιών σε κάδους σκουπιδιών και πλαστικές σακούλες είναι καθημερινή πραγματικότητα. Είναι η πραγματικότητα της Ζακύνθου που κάνει το γύρο του κόσμου μέσα από το διαδίκτυο και μας «διαφημίζει», παρέα με το Ναυάγιο και τις γαλάζιες σπηλιές.
   Προκειμένου να βοηθήσει στην επίλυση του συνεχώς αυξανόμενου προβλήματος των αδέσποτων, ο ΖΟΜΖ σε συνεργασία με ένα δίκτυο εθελοντικών οργανώσεων και ευαισθητοποιημένων πολιτών προωθεί προγράμματα στειρώσεων ώστε να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος του αριθμού των αδέσποτων.
   Για να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα αυτή η προσπάθεια και να υπάρξει οριστική λύση χρειάζεται παράλληλα συντονισμένη και συλλογική δράση στείρωσης των δεσποζόμενων.
   Παράλληλα με τις στειρώσεις κρίνεται αναγκαίος - ιδιαίτερα μετά από τα κρούσματα λύσσας στη Βόρεια Ελλάδα και αφού πολλοί Ζακυνθινοί ταξιδεύουν με τα ζώα τους στην περιοχή αυτή- ο επαρκής εμβολιασμός όλων των ζώων.
   Επίσης ιδιαίτερα σημαντική και υποχρεωτική από το νόμο πλέον  είναι η σήμανση των ζώων (με ειδικό τσιπ) ώστε να μπορεί να ελέγχεται η κατάσταση του κάθε ζώου που κυκλοφορεί ελεύθερο.
   Η δημιουργία ενός δημοτικού κτηνιατρείου θεωρούμε ότι είναι αποδοτική, οικονομική και βιώσιμη λύση. Εκεί θα μπορούν να γίνονται οι απαραίτητες θεραπείες, στειρώσεις και ηλεκτρονικές σημάνσεις καθώς και η σύντομη παραμονή του ζώου μέχρι να επανενταχθεί στο φυσικό του περιβάλλον. Η ύπαρξη δημοτικού κτηνιατρείου θα έλξει  εθελοντικές ομάδες κτηνιάτρων που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για τη στείρωση όλων των αδέσποτων, αλλά και θα αναβαθμίσει την εικόνα μας προς το εξωτερικό.
   Τέλος τα παραπάνω, σε αμεσο συνδυασμό, με την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα φιλοζωίας, θα επιφέρουν μακροπρόθεσμα μια πιο βιώσιμη λύση.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο βροντοφώναξε «ΟΧΙ στον πόλεμο, ΝΑΙ στην ελευθερία των λαών - Ειρήνη για όλα τα παιδιά του κόσμου».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - για τις κινητοποιήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛ.ΓΟΝΕΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - για το άνοιγμα των σχολείων με έξαρση covid και γρίπης