Επίσκεψη 3ου Δημοτικού Ρίζας στο Μουσείο Σολωμού

Δημοσίευση στην Ημέρα τση Ζάκυθος: 14/5/2014
Με ένα τριαντάλεπτο οπτικοακουστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας, συμμετέχει από σήμερα το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων στον εφετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων, στις 18 Μαΐου.
Το πρόγραμμα που έχει τίτλο «Η Φιλική Εταιρεία στο Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων: 200 χρόνια από την ίδρυσή της», απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου και περιγράφει γλαφυρά τη δράση της Φιλικής Εταιρείας στο νησί και τους Ζακυνθινούς που σφράγισαν την πορεία της. Οι πρώτοι μαθητές που παρακολούθησαν εχθές το πρόγραμμα ήταν η ΣΤ΄ τάξη του 3ου Δημοτικού σχολείου Ρίζας, με πρωτοβουλία της εκπαιδευτικού κυρίας Κατερίνας Βαγγοπούλου.
Εκδηλώσεις όπως αυτή που διοργανώνει για τα σχολεία το Μουσείο Σολωμού έχουν προγραμματιστεί σε όλα τα ανάλογα ιδρύματα και τους πολιτιστικούς και αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, για να τιμηθούν ως φορείς πολιτισμού και επιστήμης, συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον. «Κάνουμε ένα είδος επανάληψης του ρόλου της Φιλικής Εταιρείας στην Ελληνική Επανάσταση, ενώ γίνεται ειδική αναφορά στους Φιλικούς της Ζακύνθου», μας ενημερώνει η διευθύντρια του Μουσείου κα Κατερίνα Δεμέτη. Με τον τρόπο αυτό παρουσιάζεται διεξοδικά η συλλογή πορτρέτων όσων έχουν σχέση με την Εταιρεία, που εκτίθενται στο Μουσείο, παύοντας να φαίνονται -στα μάτια των παιδιών- βουβές και ψυχρές προσωπογραφίες στους τοίχους ενός Μουσείου.
Στη διάρκεια της παρουσίασης ακούγονται μουσικά έργα του Παύλου Καρρέρ, ‘Δέσπω’ και ‘Κυρά Φροσύνη’ τα οποία συνέθεσε για την Ελληνική Επανάσταση. «Βρισκόμαστε λοιπόν σε ένα κλίμα καθαρά Επαναστατικό», καταλήγει η κα Δεμέτη.
Το πρόγραμμα θα προβάλλεται μέχρι και τις 30 Μαΐου, για τα σχολεία που, κατόπιν συνεννόησης, θα το παρακολουθήσουν δηλώνοντας συμμετοχή στο τηλ.: 26950-48982.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο βροντοφώναξε «ΟΧΙ στον πόλεμο, ΝΑΙ στην ελευθερία των λαών - Ειρήνη για όλα τα παιδιά του κόσμου».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - για τις κινητοποιήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛ.ΓΟΝΕΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - για το άνοιγμα των σχολείων με έξαρση covid και γρίπης