Το Μουσείο Σολωμού γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων

Δημοσίευση στην Ημέρα τση Ζάκυθος
   ΄Ηταν το 1977 όταν το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων καθιέρωσε τη 18η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων για να αναδείξει το ρόλο τους στις σύγχρονες κοινωνίες, ως φορείς πολιτισμού, μνήμης και συνειδητοποίησης. Τα Μουσεία συμβάλλουν στην ανάπτυξη της μόρφωσης και στην αμοιβαία κατανόηση και συνεργασία μεταξύ των λαών, είναι οργανισμοί ζωντανοί, που αλληλεπιδρούν με τους επισκέπτες, μέσα από δεσμούς ισχυρούς, που έχουν αντίκτυπο σε κάθε γενιά, λειτουργώντας μεν στο παρόν, προστατεύοντας και προβάλλοντας ωστόσο τα τεκμήρια του παρελθόντος.
   Κάθε χρόνο, επιλέγεται σε κάθε χώρα ένα τιμώμενο μουσείο, με εφετινή επιλογή του Ελληνικού Τμήματος να είναι το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο που φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια από την ίδρυσή του.
   Παράλληλα με τους γενικότερους εορτασμούς με ομιλίες, εκθέσεις, ημερίδες, συνέδρια και άλλες εκδηλώσεις, αναλύεται και ένα ειδικό θέμα σχετιζόμενο με τα Μουσεία. Το εφετινό θέμα έχει τίτλο «Οι συλλογές των Μουσείων μας ενώνουν». Οι εκδηλώσεις για όλο το μήνα Μάιο είναι πολλές και ποικίλες, από όλα τα Μουσεία, τα πολιτιστικά ιδρύματα και τους εκπαιδευτικούς χώρους στην Ελλάδα.
   Αντίστοιχες εκδηλώσεις βέβαια οργανώνονται από σήμερα και από το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, εξ αφορμής μια ευτυχούς συγκυρίας: «Καθώς συμπίπτουν εφέτος οι εορτασμοί με τα 200 χρόνια από την Ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας, το Δ.Σ. του Μουσείου αποφάσισε, ως συνεισφορά για τον εορτασμό της Ημέρας των Μουσείων να αναδείξει τη συλλογή μας, που σχετίζεται με την παρουσία της Φιλικής Εταιρείας στη Ζάκυνθο», μας ενημερώνει η Διευθύντρια του Μουσείου κα Κατερίνα Δεμέτη. «Μέχρι τις 30 Μαΐου καλούμε όλα τα σχολεία του νησιού να επισκεφτούν το Μουσείο, συμμετέχοντας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σχεδιασμένο ειδικά για το θέμα της Φιλικής Εταιρείας». παροτρύνει η κα Δεμέτη.
   Για συμμετοχή των σχολείων αλλά και για περισσότερες πληροφορίες, μπορούμε να επικοινωνήσουμε με το Μουσείο, στο 26950-48982.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο βροντοφώναξε «ΟΧΙ στον πόλεμο, ΝΑΙ στην ελευθερία των λαών - Ειρήνη για όλα τα παιδιά του κόσμου».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - για τις κινητοποιήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛ.ΓΟΝΕΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - για το άνοιγμα των σχολείων με έξαρση covid και γρίπης