Τα μωρά του νηπιαγωγείου Λιθακιάς τρέλαναν την Ευρώπη

Δημοσίευση στην Ημέρα τση Ζάκυθος: 28/5/2014
“Ένα χρόνο με τα πουλιά”, πέρασαν οι μαθητές του νηπιαγωγείου Λιθακιάς συμμετέχοντας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα etwinning. Συνοδοιπόροι με μαθητές από 72 σχολεία και 14 χώρες ακολούθησαν την Λιθουανία στα μονοπάτια της γνωριμίας με τα πουλιά της Ευρώπης και το ρόλο τους στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας του πλανήτη.
Υπο την καθοδήγηση των νηπιαγωγών Αγγελικής Φουρνογεράκη, Ευφαλίας Μπουφίδου και Ελένης Μαλιώτα ανάπτυξαν σχέσεις συνεργασίας και είχαν επαφή με τη γλώσσα των συνεργαζόμενων χωρών. Κυρίως πήραν τις βάσεις για το ποια είναι η ορθή συμπεριφορά απέναντι στα πουλιά και την κατανόηση της σπουδαιότητας της ύπαρξής τους στην αλυσίδα της ζωής. Απέκτησαν γνώσεις γύρω απ’ τα πουλιά της Ζακύνθου, της Ελλάδας και της Ευρώπης γενικότερα. Γνώρισαν υδροβιότοπους, την κουλτούρα των συνεργαζόμενων χωρών, και το ρόλο κάθε τοπικής κοινωνίας.
Ο πολιτισμός ενώνει
Προέκταση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος υπήρξε ο πολιτισμός και η ενότητα που παρουσίασαν οι μικροί μαθητές της Λιθακιάς. Περιελάμβανε ακρόαση και ανάγνωση λαϊκών παραμυθιών, παραδοσιακών τραγουδιών και ποιημάτων, κέντημα, στήσιμο κλωσσομηχανής στο σχολείο, κατασκευή κεριών- πουλιών από φυσικό μελισσοκέρι ,παρατήρηση και ζωγραφική στο σχολείο νεοσσού περιστεριού (Περιστερούλης) και κλωσοπουλιού (Μαυρούλης) και παπαγάλου στο κλουβί, καταγραφή και ανακοίνωση κανόνων συμπεριφοράς των κυνηγών κυρίως κατά την περίοδο της Άνοιξης, τραγουδήσαμε τα «χελιδονίσματα» στα σπίτια γύρω από το σχολείο μας, μάθαμε παροιμίες και αινίγματα, κάναμε παραλληλισμό ανάμεσα στο Ζακυνθινό με το σπουργίτι, τον Έλληνα με τον αετό.
Η παρουσίαση των προγραμμάτων του σχολείου θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της σχολικής καλοκαιρινής γιορτής, που φέτος θα έχει θέμα: «Όρνιθες» του Αριστοφάνη.
Οι δραστηριότητες
• Παρατήρηση, σε μηνιαία βάση, των πουλιών της περιοχής και καταγραφή τους: Κάθε μήνα παρατηρούσαν τα πουλιά στην ευρύτερη περιοχή του σχολείου, τα είδη, τον αριθμό, τον τρόπο πετάγματος, σε συνδυασμό με τις εποχές και τις καιρικές συνθήκες και συζητούσαμε τα αποτελέσματα.
• Δημιουργία Ημερολογίου: Αφιέρωναν κάθε μήνα σε ένα συγκεκριμένο πουλί, ίδιο για όλες τις χώρες, το ζωγράφιζαν κι έτσι δημιούργησαν το κοινό Ημερολόγιο Πουλιών του σχολικού έτους.
• Απόκτηση Γνώσεων: Το σχολείο επισκέφθηκε ο καθηγητής του ΤΕΙ Ζακύνθου κ. Καρρής, και μίλησε στα παιδιά για τη σημασία της ορνιθοπανίδας στη ζωή της Ζακύνθου, της Ελλάδας και της Γης γενικότερα. Επίσης θα τους επισκεφθεί και εκπρόσωπος του Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου για να μιλήσει για τα θαλασσοπούλια στο θαλάσσιο οικοσύστημα.
• Γνωριμία με τα εθνικό πουλί της κάθε χώρας: Η κάθε χώρα παρουσίασε το Εθνικό πουλί της (ονομασία, φωτογραφία, μυθολογία, χαρακτηριστικά του) σε συνδυασμό με το χάρτη της χώρας και τη σημαία του.Εμείς παρουσιάσαμε την κουκουβάγια, ως το σύμβολο της θεάς Αθηνάς.
• Ανταλλαγή δώρων με εταιρικό: Κατασκέυασαν πουλιά από πηλό, και φυσικά υλικά, και τα έστειλαν σε εταιρικό σχολείο με σκοπό να στολίσουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο τους.
• Επαφή με την Τέχνη: Κατασκέυασαν πουλιά από πηλό, γνωρίζοντας τα πουλιά του Σταθόπουλου, του Φασιανού, και του Μυταρά.
• Δημιουργία δανειστικής βιβλιοθήκης: Κάθε μέρα δανείζονταν βιβλία και με την επιστροφή του έγραφαν το όνομά τους σε ένα χάρτινο πουλάκι.
• Εκπαιδευτικές εκδρομές: Επισκέφθηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, είδαν και έμαθαν ό,τι αφορά στα πουλιά που εκτίθενται εκεί.
• Κατασκευές: Έκαναν πολλές ατομικές και ομαδικές κατασκευές με θέμα τα πουλιά, με διαφορετικές τεχνικές.
• Δημιουργία ιστοριών: Δημιούργησαν δικές τους ιστορίες, αναπτύσσοντας έτσι τη φαντασία και τη γλώσσα.
• Δημιουργία βιβλίων: Διάβασαν και άκουσαν λαϊκούς μύθους και παραμύθια του τόπου γράφοντας και ζωγραφίζοντας, τα δικά τους βιβλία.
• Επαφή με την τεχνολογία: Έμαθαν να χρησιμοποιούν κιάλια, μεγεθυντικούς φακούς, φωτογραφική μηχανή, βιντεοκάμερα,Η/Υ, για την παρατήρηση και καταγραφή των δραστηριοτήτων τους.
• Καταγραφή μέσω Η/Υ: Όλες οι δραστηριότητές, καταγράφονταν σε προστατευμένη ιστοσελίδα του etwinning, την οποία επισκέπτονται συχνά για να ενημερωθούν σε ό,τι αφορά τα εταιρικά σχολεία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο βροντοφώναξε «ΟΧΙ στον πόλεμο, ΝΑΙ στην ελευθερία των λαών - Ειρήνη για όλα τα παιδιά του κόσμου».

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛ.ΓΟΝΕΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - για το άνοιγμα των σχολείων με έξαρση covid και γρίπης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - για τις κινητοποιήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών