2o Δημοτικό Σχολείο – Γονείς και παιδιά στα χαρακώματα

 Δημοσίευση στην Ημέρα τση Ζάκυθος: 15/9/2014
 

 
Με κλειδωμένη την πόρτα του σχολείου και αποχή από το μάθημα απαντούν οι γονείς των μαθητών του 2ου Δημοτικού Σχολείου στην απόφαση του Δήμου να παρακολουθούν τα παιδιά τους μαθήματα τις απογευματινές ώρες, στις αίθουσες του 1ου Δημοτικού. Οι γονείς αρνούνται κατηγορηματικά να πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο το μεσημέρι και να σχολάνε μετά τις 8 το βράδυ και διαμαρτύρονται έντονα για την ταλαιπωρία που υφίστανται.
Το προβληματικό κτίριο
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το 2ο Δημοτικό Σχολείο αντιμετωπίζει εδώ και τέσσερα χρόνια σοβαρά προβλήματα μόνωσης στο προαύλιό του, το οποίο παράλληλα αποτελεί και οροφή για ορισμένες από τις σχολικές αίθουσες, λόγω της υγρασίας. Νερά, σοβάδες και μπογιές ξεκολλούν συχνά από την οροφή, ιδιαίτερα τους υγρούς χειμερινούς μήνες και πέφτουν στις αίθουσες εν ώρα μαθήματος, με σοβαρό κίνδυνο τραυματισμού των μαθητών. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων έχει επανειλημμένα ζητήσει από το Δήμο να προχωρήσει σε έργα επισκευής και συντήρησης ωστόσο το κόστος ήταν μεγάλο.
Παρόλα αυτά το Μάρτιο, η τότε δημοτική αρχή ενέκρινε τη χρηματοδότηση του έργου. Για να εξοικονομηθούν χρήματα, μάλιστα, τις εργασίες απομάκρυνσης των προβληματικών τμημάτων θα αναλάμβαναν δημοτικοί υπάλληλοι ενώ στη συνέχεια θα υπογραφόταν σύμβαση ανάμεσα στο Δήμο και σε ιδιώτη εργολάβο για τις εργασίες αποκατάστασης και μόνωσης.
Η καθυστέρηση
Όπως τονίζει στην «ΗΜΕΡΑ» η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, Τζοάννα Γκούσκου, οι εργασίες που θα αναλάμβαναν δημοτικοί υπάλληλοι, έχουν ξεκινήσει από τα τέλη Ιουνίου και δεν θα διαρκούσαν περισσότερο από δύο-τρεις εβδομάδες. Ωστόσο η καθυστέρηση της ολοκλήρωσής τους ήταν τόσο μεγάλη, ώστε τελικά οι εργασίες του εργολάβου ξεκίνησαν μετά τις 8 Σεπτεμβρίου, οπότε και υπεγράφη η σύμβαση.
Ετσι, το έργο ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι γονείς υποστηρίζουν ότι οι εργασίες δεν έτυχαν στης ανάλογης επίβλεψης από τη δημοτική αρχή και, σε συνδυασμό με την αδράνεια που επικράτησε μετεκλογικά, τελικά το σχολείο είναι ακόμη υπό επισκευή.
Η νέα τελική ημερομηνία παράδοσης του σχολείου είναι η 22η Σεπτεμβρίου, όπως άλλωστε διαβεβαίωσε τους γονείς και ο εργολάβος του έργου.
Προτάσεις και εναλλακτικές
Μέρι τότε, ο Δήμος πρότεινε στους γονείς τα παιδιά να παρακολουθούν τα μαθήματα απογευματινές ώρες, από τις 2 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το βράδυ, στις αίθουσες του 1ου Δημοτικού, κάτι που βρίσκει τους γονείς κάθετα αντίθετους. «Ανατρέπει κάθε οικογενειακό πρόγραμμα, αυτές τις ώρες τα απιδιά δεν μπορούν να αποδώσουν και βέβαια, χάνουν κάθε άλλη εξωσχολική δραστηριότητα», υποστηρίζει η κα Γκούσκου. Ετσι, οι γονείς κρατούν τα παιδιά σπίτι.
Ωστόσο, πρότειναν μια εναλλακτική λύση στο Δήμο, σε περίπτωση που το έργο καθυστερήσει πέραν της 22η Σεπτεμβρίου. «Ζητήσαμε από το Δήμο να μας παραχωρηθούν αίθουσες διδασκαλίες του ΤΕΙ, στην Παναγούλα, ωστόσο απαιτείται πρώτα η σύμφωνη γνώμη της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος και η ακόλουθη αίτηση προς το υπουργείο Παιδείας, κάτι που βέβαια θα μας καθυστερήσει ακόμη περισσότερο», συμπληρώνει η κα Γκούσκου.
Ολοι λοιπόν βρίσκονται εν αναμονή της παράδοσης του κτιρίου σε λίγες ημέρες για να λήξει αυτή η «ομηρία» μαθητών και γονέων. Αν υπάρξει άλλη καθυστέρηση οι γονείς θα επαναπροσδιορίσουν τις κινήσεις και δράσεις τους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο βροντοφώναξε «ΟΧΙ στον πόλεμο, ΝΑΙ στην ελευθερία των λαών - Ειρήνη για όλα τα παιδιά του κόσμου».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - για τις κινητοποιήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛ.ΓΟΝΕΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - για το άνοιγμα των σχολείων με έξαρση covid και γρίπης