Πρώτο κουδούνι με ελλείψεις και προβλήματα

Δημοσίευση στην Ημέρα τση Ζάκυθος: 5/9/2014
Βανδαλισμοί, σπασμένες πόρτες, μπασκέτες – “καρμανιόλες”, κακοτεχνίες σε εγκαταστάσεις και αίθουσες κλουβιά συμπληρώνουν το πάζλ λίγες ημέρες πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι.
Τα προβλήματα στο χώρο της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παραπέμπουν σε σκηνικό ερημοποίησης. Το κατ’ ευφημισμό νέο ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς συνοδεύεται από σωρεία ζητημάτων με σημαντικότερο, πέρα από τα δεκάδες κενά εκπαιδευτικών, τις ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στο 5ο δημοτικό σχολείο είναι η διεξαγωγή του μαθήματος της ενισχυτικής διδασκαλίας που γίνεται κυριολεκτικά σε ένα “κλουβί” στο οποίο εκτός από βιβλία στοιβάζονται οι μαθητές αφού προηγουμένως έχουν διασχίσει το γραφείο των δασκάλων τους για να έχουν πρόσβαση.
Οι γονείς διαμαρτύρονται και δηλώνουν πως δεν μπορούν πια να ματώνουν οικονομικά. Στο πλευρό τους και η Ένωση Γονέων αφήνει αιχμές για πλήρη αδιαφορία εκ μέρους των αρμοδίων παρά το γεγονός ότι έγκαιρα είχαν ενημερώσει Δήμους και περιφέρεια για τις ανάγκες. Για τα μέλη της καθοριστικός παράγοντας στη σημερινή κατάσταση που βρίσκονται τα σχολεία υπήρξε η μετεκλογική περίοδος στην τοπική αυτοδιοίκηση και η αδιαφορία που επέδειξαν οι αρμόδιοι.
Την ίδια ώρα παραμένει το αδιέξοδο στη μεταφορά των μαθητών με το κράτος να μετατρέπεται σε “Πόντιο Πιλάτο” που νίπτει τας χείρας του και μεταφέρει την αρμοδιότητα για τη λύση του προβλήματος στην αιρετή περιφέρεια. Στο νησί μας έχουν ήδη γίνει δυο άγονοι διαγωνισμοί και το μέλλον παραμένει αβέβαιο.
 
ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΝΙΚΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
“Δυστυχώς όπως κάθε χρόνο παρατηρούνται βανδαλισμοί, σπασμένες πόρτες και μπασκέτες. Επιβαρυνθήκαμε ως γονείς για να φέρουμε το σχολείο σε σωστή βάση. Σε 10 μέρες ανοίγουμε και δεν είμαστε έτοιμοι. “Ματώνουμε” καθημερινά και δεν μπορούμε να είμαστε ασφαλείς για τα παιδιά μας. Δεν μπορούμε να συνεισφέρουμε οικονομικά άλλο. Το σχολείο φιλοξενεί παιδιά του οικισμού των εργατικών κατοικιών και οι γονείς τους είναι άνθρωποι του μόχθου. Λεφτά δεν υπάρχουν. Για αυτό κάνουμε έκκληση στους αρόφιους αλλά και τους ιδιώτες έστω και με χορηγίες να μας βοηθήσουν αφού δεν μπορεί η πολιτεία”.
 
ΣΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΑΝΟΣ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ Α΄ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ
“Κάθε τέλος σχολικής χρονιάς καταγράφουμε και ενημερώνουμε τους αρμόδιους για σχολεία. Η Επιστολή με τα προβλήματα είχε ως στόχο την έγκαιρη προετοιμασία ώστε να επιτευχθεί η βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης και της σχολικής ζωής των μαθητών. Ο Δήμος δεν ανταποκρίθηκε άμεσα καλύπτοντας μέρος των εργασιών στο μέτρο των δυνατοτήτων του. Έμειναν στα λόγια και τις υποσχέσεις. Θα μπορούσαν το καλοκαίρι να υπάρξει συνεργείο παρεμβάσεων. Φετος δεν έγινε κάτι. Άφησαν την παιδεία στο έλεος. Που είναι η υγιεινή, η ασφάλεια η στατικότητα, η πρόληψη; Βλέπουν το πρόβλημα και αδιαφορούν. Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για ότι συμβεί έστω και σε ένα μαθητή;”
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο βροντοφώναξε «ΟΧΙ στον πόλεμο, ΝΑΙ στην ελευθερία των λαών - Ειρήνη για όλα τα παιδιά του κόσμου».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - για τις κινητοποιήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛ.ΓΟΝΕΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - για το άνοιγμα των σχολείων με έξαρση covid και γρίπης