Ζήσε μαζί μας το Ζακυνθινό Μεγαλοβδόμαδο και Πάσχα


Φίλοι επισκέπτες, με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζουμε στην “ωραία και μόνη Ζάκυνθο”. Στο προικισμένο με έκτακτη φυσική ομορφιά νησί, το φορτωμένο με βαριά πολιτιστική κληρονομιά, στον τόπο με την πλούσια μουσική παράδοση και την ιδιόμορφη θρησκευτική ζωή.
Πρέπει να είσθε ιδιαίτερα ευτυχείς, γιατί θα έχουμε την ευκαιρία να γιορτάσουμε μαζί ένα “Ζακυνθινό Πάσχα”, που όσα κι αν έχετε ακούσει γι’ αυτό, σίγουρα απέχουν πάρα πολύ από την υπέροχη πραγματικότητα που θα ζήσετε.
Η Μεγάλη Εβδομάδα στη Ζάκυνθο έχει ένα δικό της χρώμα, ξεχωριστό τυπικό στις θρησκευτικές της τελετές και δικά της έθιμα, τα οποία οι κάτοικοί της τα σέβονται και τα τηρούν με πολλή ευλάβεια. Εκδηλώσεις που αποτυπώνουν τον παλμό των ιερών τελετών και ακολουθιών των Παθών και της Ανάστασης.
Σίγουρα δεν ξέρετε ότι από σήμερα το πρωί μέχρι το Μεγάλο Σαββάτο οι καμπάνες “χηρεύουν”, μαύρα λάβαρα κρεμιούνται στα μπαλκόνια των σπιτιών και οι σημαίες είναι μεσίστιες. Δεν ξέρετε ότι άδικα θα περιμένετε να δείτε τον Εσταυρωμένο να λιτανευθεί μετα το πέμπτο Ευαγγέλιο, όπως ίσως έχετε συνηθήσει στην πατρίδα σας, διότι στη Ζάκυνθο ο Εσταυρωμένος βγαίνει μετά το ενδέκατο Ευαγγέλιο.

Τη Μεγάλη Παρασκευή το μεσημέρι ο κόσμος συρρέει στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου του Μώλου στην κεντρική πλατεία της Πόλης , απ” όπου θα ξεκινήσει η λιτανεία του Εσταυρωμένου. Η πένθιμη λιτανεία αρχίζει υπό τους ήχους του εξαίσιου ύμνου “Ινα τι εφρύαξαν έθνη…” που παίζεται από την Φιλαρμονική.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας τελείται κανονικά σ΄ όλους τους Ιερούς Ναούς η Ακολουθία του Επιτάφιου Θρήνου. Σημειωτέον ότι δε χρησιμοποιείται ο γνωστός στην υπόλοιπη Ελλάδα κεντητός Επιτάφιος, αλλά αμφιπρόσωπη ξυλόγλυπτη αγιογραφία του νεκρού Χριστού, που ονομάζεται “Αμνός”.
Στις 4.00 περίπου το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου γίνεται η έξοδος του Επιταφίου από τον Μητροπολιτικό Ναό, που επιστρέφει γύρω στις 5.30πμ στο ναό, όπου συνεχίζεται η Ακολουθία, που αξίζει πραγματικά να παρακολουθήσετε. Στις 6.30πμ η ξακουστή Gloria και το σπάσιμο των πήλινων σταμνών από τις νοικοκυρές όλων των σπιτιών που διαδραματίζονται θα σας εντυπωσιάσουν.
Σας καλούμε να το απολαύσετε και να διαδώσετε την ιδιαιτερότητα του τοπικού μας εορτασμού, αισθανόμενοι ιδιαίτερα ευτυχείς που έστω για μια φορά στη ζωή σας θα έχετε ζήσει μαζί μας ένα Μεγαλοβδόμαδο και μια Λαμπρή.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
Στις 8 π.μ., θα τελεσθεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου. Την ίδια ημέρα, ώρα 7.30 μ.μ., θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου η Ακολουθία του Όρθρου της Mεγάλης Παρασκευής (Άγια Πάθη).

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Στις 8 π.μ., θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου η Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και στη συνέχεια, ώρα 10.15 π.μ., η Ακολουθία του Εσπερινού (Αποκαθήλωση).
Την ίδια ημέρα, ώρα 2 μ.μ., θα γίνει με κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου του Μώλου (Πλατεία Σολωμού), η επίσημη Λιτάνευση του Εσταυρωμένου στην πόλη, κατά το ζακυνθινό Τυπικό.
Την ίδια ημέρα, ώρα 7.30 μ.μ., θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου η Ακολουθία του Όρθρου του Μεγάλου Σαββάτου (Επιτάφιος Θρήνος).

ΜΕΓΑ ΣΑΒΒΑΤΟ

Στις 2.15 μετά τα μεσάνυχτα, θα τελεσθεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου η Ακολουθία του Όρθρου του Μεγάλου Σαββάτου (Επιτάφιος Θρήνος), και στη συνέχεια στις 03.45 θα γίνει η επίσημη Λιτάνευση του Επιταφίου στην πόλη. Με την επιστροφή της πομπής στο Ναό θα ακολουθήσει ο Εσπερινός του Μεγάλου Σαββάτου, η πρώτη Ανάσταση (Γκλόρια) και η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου.
Την ίδια ημέρα, ώρα 11.00 μ.μ., θα τελεσθεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου η Ακολουθία του Όρθρου, στις 11.45 θα γίνει η εκκίνηση της Ιεράς Πομπής από τον Ιερό Ναό για την Ακολουθία της Αναστάσεως στην πλατεία του Αγίου Μάρκου. Στη συνέχεια στον παραπάνω Ναό θα τελεσθεί η Αναστάσιμη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, η οποία θα περατωθεί, ώρα 1.30 το πρωί.

Λυρική Συναυλία «AGNUS DEI»
Ο Δήμος Ζακύνθου για τρίτη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνει Λυρική Συναυλία την Μεγάλη Εβδομάδα. Η φετινή συναυλία με τίτλο «AGNUS DEI» θα πραγματοποιηθεί το Μεγάλο Σάββατο (04-05-2013) στο Πνευματικό Κέντρο, στις 21:00 μμ. Συμμετέχουν οι Ευδοκία Μωισίδου (Σοπράνο), Ιωάννης Κάβουρας (Τενόρος) και Μάριος Καζάς (Πιάνο). Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

ΚΥΡΙΑΚΗ του ΠΑΣΧΑ

Από ώρα 11 π.μ. έως 1 μ.μ. ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης, αφού ευλογήσει τα πασχαλινά αυγά, θα δεχθεί ευχές στο Αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου.
Την ίδια ημέρα, ώρα 7.30 μ.μ., θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό Αγ. Λαζάρου πόλεως, ο Εσπερινός του Πάσχα (Αγάπη) και στη συνέχεια θα γίνει η Λιτάνευση των Ιερών Εικόνων της Αναστάσεως και της Υπεραγίας Θεοτόκου της Γαλανούσας.

ΔΕΥΤΕΡΑ του ΠΑΣΧΑ
Πανηγυρίζει το Κερί
Την Δευτέρα του Πάσχα, 6 Μαῒου 2013, πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός
ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΕΡΙΩΤΙΣΣΑΣ σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα: Το απόγευμα του Πάσχα, ώρα 7.30, θα τελεσθεί ο Εσπερινός της Αγάπης , στο τέλος του οποίου θα λιτανευθεί η Εικόνα της Παναγίας της Κεριώτισσας εντός του Ναού. Την Δευτέρα του Πάσχα, ώρα 8.30 το πρωί, θα τελεσθεί
ο Όρθρος και στη συνέχεια η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ. Στην συνέχεια, ώρα 10.30 το πρωί, θα λιτανευθεί με την παραδοσιακή τάξη η Σεπτή Εικόνα της Παναγίας της Κεριώτισσας και της Αναστάσεως στην κοινότητα.

Της Υπεραγίας Θεοτόκου της Λαουρένταινας
Στις 8 μ.μ. θα γίνει από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ψηλώματος στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος η Λιτάνευση των Ιερών Εικόνων της Αναστάσεως και της Υπεραγίας Θεοτόκου της Λαουρένταινας.

Ομιλίες
Στο Κ. Γερακαρίο
O Πολιτιστικός Σύλλογος Κάτω Γερακαρίου «Ευαγγελίστρια» προσκαλεί όλους τους Ζακυνθινούς, τη Δευτέρα του Πάσχα, στις 6.00 μ.μ., στον προαύλιο χώρο της παλαιάς εκκλησίας Γερακαρίου, όπου η θεατρική ομάδα νέων του χωριού θα παίξει την ομιλία του Διονύση ΓΙατρά «Η δούλα».
Στον Αγ. Λέοντα
Η ομάδα λαϊκού θεάτρου Αγίου Λέοντα και ο πολιτιστικός σύλλογος “Η Άμοιρη” παρουσιαζουν την ομιλια “Λοβιτουρες του έρωτα και της πολίτικης” της Μιμικας Σταμιρη, τη Δευτέρα του Πάσχα 6 Μαϊου στις 4μμ στην πλατεία της Αγ. Παρασκευης στον Αγιο Λεοντα.

ΤΡΙΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
Του Αγίου Γεωργίου στα Κρημνά

Τήν Τρίτη τοῦ Πάσχα 7 Μαῒου 2013, πανηγυρίζει ἡ Ἱερά Μονή ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΡΗΜΝΩΝ σύμφωνα μέ τό ἀκόλουθο πρόγραμμα: Τήν Δευτέρα τοῦ Πάσχα 6 Μαῒου, ὥρα 7.30 τό ἀπόγευμα, θά τελεσθεῖ ὁ Πανηγυρικός Ἑσπερινός. Τήν Τρίτη τοῦ Πάσχα 7 Μαῒου, ὥρα 8.30 τό πρωί, θά τελεσθεῖ ὁ Ὄρθρος καί στή συνέχεια ἡ Ἀρχιερατική Θεία Λειτουργία.
Στήν συνέχεια, ὥρα 10.30 τό πρωί, θά λιτανευθεῖ μέ τήν παραδοσιακή τάξη
ἡ Σεπτή Εἰκόνα τοῦ Ἁγίου Γεωργίου στόν περιβάλλοντα χῶρο τῆς Μονῆς.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο βροντοφώναξε «ΟΧΙ στον πόλεμο, ΝΑΙ στην ελευθερία των λαών - Ειρήνη για όλα τα παιδιά του κόσμου».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - για τις κινητοποιήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛ.ΓΟΝΕΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - για το άνοιγμα των σχολείων με έξαρση covid και γρίπης