ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ των εξετάσεων δημιουργεί ενοχές και ενόχους


Η πίεση για κοινωνική και επαγγελματική καταξίωση, που πολλές φορές μπορεί να προέρχεται από τους γονείς ή από τους φίλους και τους γνωστούς, οδηγεί σε λανθασμένες κινήσεις και εγκληματικές ενέργειες, όπως αυτή που έγινε χθες στο Αγρίνιο με το νεαρό μαθητή που σκότωσε τη μητέρα του.
Το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων δημιουργεί ενοχές και ενόχους. Δημιουργεί αυτόχειρες, αλλά και μητροκτόνους. Γενικότερα, το άγχος είναι αυτό που καταστρέφει την ψυχολογία των παιδιών.
Παράλληλα, η υπερφόρτωση γνώσεων, τα «άχρηστα» μαθήματα σε διαφορετικές δέσμες και, κυρίως, η κοινωνική πίεση, είναι αυτή που επιφέρει πολλαπλές τραυματικές εμπειρίες στους εφήβους, φέρνοντάς τους στα πρόθυρα νευρικής κρίσης και κατάθλιψης.
Ο ρόλος των γονέων σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ σημαντικός, αφού μόνοι αυτοί μπορούν να γλιτώσουν τα παιδιά τους από μια τέτοια κατάσταση, είτε βλέποντας άμεσα το πρόβλημα που έχουν, είτε ζητώντας τη γνώμη ενός ειδικού.
Οι πανελλήνιες εξετάσεις μπορεί να είναι ένας σημαντικός σταθμός στη ζωή ενός νέου ανθρώπου, όμως δεν πρόκειται για την αρχή και το τέλος. Ως εκ τούτου, δεν σταματά τίποτα αν κάποιος δεν πετύχει να μπει σε μια σχολή. Αντίθετα, μπορεί το κάθε εμπόδιο να είναι και για καλό.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο βροντοφώναξε «ΟΧΙ στον πόλεμο, ΝΑΙ στην ελευθερία των λαών - Ειρήνη για όλα τα παιδιά του κόσμου».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - για τις κινητοποιήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛ.ΓΟΝΕΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - για το άνοιγμα των σχολείων με έξαρση covid και γρίπης