Ένα παιδί που έπαψε να μετράει τα άστρα

Γνώρισα την Κατερίνα Πέττα όταν ήταν μαθήτρια της Στ΄ τάξης του 4ου Δημοτικού και με εξέπληξε η ευφυΐα της, η κατάρτισή της, η άψογη χρήση της ελληνικής γλώσσας, εντυπωσιακή για ένα παιδί της ηλικίας της. Αντιλήφθηκα αμέσως ότι το αυτό γλυκό και ευγενικό κοριτσάκι, το οποίο ήταν ώριμο από αυτήν την τρυφερή ηλικία, με τα πολλά ενδιαφέροντα και ικανότητες, πρόκειται να διαπρέψει στη ζωή της, και δεν είχα άδικο, διότι από το 2001, μαθήτρια ούσα του 2ου Γυμνασίου, οπότε άρχισε να λαμβάνει μέρος σε πανελλήνιους διαγωνισμούς στα μαθήματα της έκθεσης, των μαθηματικών της φυσικής και της ελληνικής – αγγλικής ποίησης και να αποσπά πρωτιές, οι οποίες, αναμφισβήτητα, μας κάνουν υπερήφανους και καταδεικνύουν ότι τα νιάτα μας είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρα.
Εφέτος, η Κατερίνα μας, μαθήτρια της Α΄ τάξης του 2ου Ενιαίου Λυκείου πλέον, απέσπασε το πρώτο βραβείο αγγλικής ποίησης για το ποίημα «Yearning to return home» στον πανελλήνιο – παγκύπριο διαγωνισμό ελληνικής – αγγλικής ποίησης και διηγήματος για εφήβους της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, έτους 2012.
Η βράβευση πραγματοποιήθηκε, στις 19 Μαρτίου 2013, στην Αθήνα, στην αίθουσα, «Μιχαήλας Αβέρωφ», της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Η απονομή του βραβείου έγινε από τον αναπληρωτή υπουργό παιδείας και Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κώστα Τζαβάρα.
Επίσης, έλαβε το πρώτο βραβείο έκθεσης στον τοπικό διαγωνισμό, που διοργάνωσε ο Δήμος Ζακύνθου, κατά το τρέχον σχολικό έτος 2012 – 2013, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του μήνα κατά της βίας, του ρατσισμού και του φασισμού, καθώς και τη δεύτερη θέση στους 103 επιτυχόντες του πανελλήνιου διαγωνισμού φυσικής που διοργάνωσε η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, σε συνεργασία με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Τι να πούμε; Μόνο μπράβο και πάλι μπράβο!
Εκτός από την ποίηση, την έκθεση, τη φυσική, τα μαθηματικά , στα οποία διαπρέπει, η πολυσχιδής και χαρισματική Κατερίνα μας είναι άριστη μαθήτρια, μιλά άπταιστα αγγλικά και γερμανικά, παίζει κιθάρα, ζωγραφίζει, χορεύει παραδοσιακούς χορούς.
Αγαπά τον Νίκο Καζαντζάκη, τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Γιάννη Ρίτσο, τον Josef Conrad, τον Πικάσο, τον Δημήτρη Λάγιο και τον Αλκίνοο Ιωαννίδη.
Παρά ταύτα, η 16χρονη Κατερίνα βρίσκει το χρόνο να αναρωτηθεί εάν είναι «η ειρήνη, μια απλή λέξη, μια ουτοπία ή η μόνη αληθινή σωτηρία της ανθρωπότητας;», ενώ δίνει μαθήματα στους πολιτικούς μας, που ερίζουν με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, επισημαίνοντας ότι ο ρατσισμός αντιμετωπίζεται, με την παιδεία, την καλλιέργεια του πνεύματος, του ανθρωπισμού και της ανεκτικότητας.
Τα συγχαρητήρια για τα αριστεία της Κατερίνας φυσικά ανήκουν, πρωτίστως, στην ίδια αλλά και την οικογένειά της, τον πατέρα της κ. Σπύρο Πέττα και τη μητέρα της κ. Αναστασία Μαρούδα, εξαιρετικοί άνθρωποι και εκπαιδευτικοί, αμφότεροι.

Copy:http://imerazante.gr/2013/05/31/65624

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο βροντοφώναξε «ΟΧΙ στον πόλεμο, ΝΑΙ στην ελευθερία των λαών - Ειρήνη για όλα τα παιδιά του κόσμου».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - για τις κινητοποιήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛ.ΓΟΝΕΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - για το άνοιγμα των σχολείων με έξαρση covid και γρίπης