Editor – H ΠΑΙΔΕΙΑ

Μάθε παιδί μου γράμματα… Αυτή είναι μια σοφή κουβέντα που έλεγαν οι παλαιοί, θέλοντας να τονίσουν τη σημασία που έχει για τους νέους ανθρώπους η μόρφωση και η γνώση, που πάντα είναι δύναμη.
Δυστυχώς, όμως, σήμερα τα πτυχία μένουν καδραρισμένα στους τοίχους, αφού είτε ένα έχεις, είτε δύο, είτε τρία, ο μισθός σου ίδιος θα είναι. Δεν αλλάζει… Μπορεί να πάει πιο κάτω, αλλά όχι προς τα πάνω.
Αυτές, όμως, είναι οι γενικές διαπιστώσεις. Πάμε τώρα στις ειδικές, που αφορούν τους εκπαιδευτικούς. Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι οι δάσκαλοι και οι καθηγητές έχουν υποστεί τεράστια μείωση στα εισοδήματά τους. Σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες τους.
Οι άνθρωποι που ασχολούνται με το λειτούργημα της εκπαίδευσης των νέων παιδιών, τείνουν να γίνουν επαίτες. Το κράτος όχι μόνο δεν τους επιβραβεύει για την κοινωνική προσφορά τους, αλλά αντίθετα τους έχει στα αζήτητα. Με εξαίρεση, βεβαίως, το καθηγητικό κατεστημένο κάποιων Πανεπιστημίων, κυρίως, που εδώ και χρόνια ζει πλουσιοπάροχα εις βάρος της κοινωνίας και των υπόλοιπων εκπαιδευτικών.
Το να κάνεις, όμως, απεργία μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις, επειδή σου αύξησαν τις ώρες διδασκαλίας (από 21 θα γίνουν 23), αυτό είναι μια πρόκληση για την κοινωνία, που στενάζει κάτω από αντίξοες συνθήκες. Υπάρχουν άνθρωποι στον ιδιωτικό τομέα, που εργάζονται 12 ημέρες την ημέρα (δηλαδή, πάνω από 65 ώρες την εβδομάδα).
Εκτός αυτού, όμως, οι μόνοι που θα επιβαρυνθούν στην παρούσα φάση από μια απεργία, είναι οι μαθητές, που όλη τη χρονιά κοπιάζουν για να μπουν σε μια σχολή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και οι γονείς τους, που δίνουν εκατοντάδες ευρώ (για να μην πούμε χιλιάδες), προκειμένου τα τέκνα τους να πηγαίνουν στα φροντιστήρια, τα οποία δε γίνονται μόνο από τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς, αλλά και από εκείνους που εργάζονται στο δημόσιο (αλήθεια, γιατί δε γίνεται μια απεργία, άραγε, για αυτόν το λόγο;)!
Το νόμισμα έχει πάντα δύο όψεις. Δεν βάζουμε όλους τους εκπαιδευτικούς στο ίδιο τσουβάλι, γιατί σίγουρα υπάρχουν και άνθρωποι που δουλεύουν πολύ και αμείβονται λίγο.
Δεν μπορούμε, όμως, να κλείνουμε και τα μάτια στην πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι πως όποιος στρέφεται με μια ενέργειά του (στην περίπτωσή μας είναι η απεργία) κατά της υπόλοιπης κοινωνίας, τότε χάνει το όποιο δίκιο έχει και δημιουργεί αναστάτωση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο βροντοφώναξε «ΟΧΙ στον πόλεμο, ΝΑΙ στην ελευθερία των λαών - Ειρήνη για όλα τα παιδιά του κόσμου».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - για τις κινητοποιήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛ.ΓΟΝΕΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - για το άνοιγμα των σχολείων με έξαρση covid και γρίπης