Στη μάχη της μόρφωσης και της επιβίωσης των παιδιών μας...



Αναδιπλώθηκαν οι καθηγητές μπροστά στην επιστράτευση. Αυτό είναι το συμπέρασμα που βγαίνει από τη στροφή των 360 μοιρών που πραγματοποίησε ο κλάδος το βράδυ της Τετάρτης, αφού αν και οι περισσότερες ΕΛΜΕ ανά την Ελλάδα είχαν αποφασίσει να προχωρήσουν σε απεργία διαρκείας , εντούτοις οι πρόεδροι των Ενώσεων Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης άλλαξαν άποψη στη γενική συνέλευση της Αθήνας και έτσι σήμερα οι πανελλαδικές εξετάσεις θα λάβουν χώρα κανονικά.
Για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση με την επιστράτευση καταφέρνει να περάσει έναν μεγάλο σκόπελο (το ίδιο είχε κάνει για τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους του μετρό και τους φορτηγατζήδες), δείχνοντας στην ουσία τα «δόντια» της απέναντι στην κοινωνία και στέλνοντας σαφές μήνυμα πως τα μνημόνια θα εφαρμοστούν πλήρως, είτε αρέσει είτε όχι.
Βεβαίως, οι καθηγητές αντιλήφθηκαν την κοινωνική αναστάτωση που θα δημιουργούσαν αν επέμεναν στην απεργιακή κινητοποίηση, αφού χιλιάδες παιδιά δεν θα μπορούσαν να γράψουν και θα ζούσαν μια μετέωρη κατάσταση.
Έπραξαν σωστά κατά τη γνώμη μας, γιατί κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει παιχνίδια στις πλάτες των εφήβων, που κουβαλάνε ήδη τον σταυρό του μαρτυρίου, μιας και το εργασιακό τους μέλλον είναι αβέβαιο και «σκοτεινό».
Παράλληλα γίνεται καταφανές ότι κανείς, είτε Κυβέρνηση, είτε εκπαιδευτικοί δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με την ψυχολογία και το μέλλον όλων όσοι κυρίως τα δυο τελευταία χρόνια κουβαλάνε το “σταυρό του μαρτυρίου” της προετοιμασίας για αυτή τη δοκιμασία.
Πρεμιέρα με Έκθεση
Μετά από χαλάρωση… μιας ημέρας, καθώς το “σκωτσέζικο ντους” των προηγούμενων ημερών με την απεργία της ΟΛΜΕ αποσυντόνισε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας στην χώρα, 110.000 υποψήφιοι όλων των κατηγοριών ρίχνονται στην μάχη των πανελλαδικών εξετάσεων για μια θέση στα Ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης. Αρχίζουν σήμερα Παρασκευή, όπως όλα δείχνουν χωρίς προβλήματα τελικά, με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας γενικής παιδείας οι πανελλαδικές εξετάσεις.
Οι εξετάσεις ξεκινούν με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, ενώ όλοι αναμένουν με αγωνία και ενδιαφέρον (στο κλίμα άλλωστε των ημερών), το θέμα που θα επιλέξουν εφέτος για την έκθεση τα μέλη της Επιτροπής Γενικών Εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας.
Στο “τιμόνι” της Επιτροπής βρίσκεται ξανά φέτος, μετά από αρκετά χρόνια, ο έμπειρος καθηγητής πανεπιστημίου, που ηγήθηκε των επιτροπής επιλογής θεμάτων για τις πανελλαδικές εξετάσεις επί σειρά ετών στο παρελθόν, παραιτήθηκε, αλλά επέστρεψε ξανά για να επιβλέψει την ομαλή διεξαγωγή τη διαδικασία.
Οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 31 του ίδιου μήνα με το μάθημα των “Αρχών Οικονομικής Θεωρίας”, για τη μεγαλύτερη κατηγορία των εφετινών τελειόφοιτων της Γ΄Λυκείου, ενώ θα συνεχιστούν μετά για άλλες κατηγορίες εξεταζόμενων (ειδικά μαθήματα κλπ)
Στη Ζάκυνθο… 
Όπως είναι φυσικό η τοπική ΕΛΜΕ θα πειθαρχήσει με την απόφαση της ΟΛΜΕ και στο νησί μας οι εξετάσεις θα γίνουν κανονικά σήμερα, εκτός κι αν υπάρξει κάποιο απρόοπτο.
Το Υπουργείο Παιδείας και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχουν το καθήκον να εξασφαλίσουν την ηρεμία των παιδιών, δεδομένου ότι η ψυχολογία τους επηρεάστηκε αρκετά τις τελευταίες ημέρες από το ενδεχόμενο των κινητοποιήσεων.
Άλλωστε, οι πρόεδροι των τοπικών ενώσεων των καθηγητών (ΕΛΜΕ) που συνεδρίαζαν ως τις πρώτες πρωινές ώρες -μετά από θυελλώδεις συζητήσεις, ανατροπές και αντεγκλήσεις- αποφάσισαν ότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι όροι για να πραγματοποιηθεί η απεργία. Οι καθηγητές συνεκτίμησαν το γεγονός της επιστράτευσης, αλλά και την αρνητική στάση για απεργίες μέσα στις εξετάσεις, τόσο της ΑΔΕΔΥ όσο και της ΓΣΕΕ και κατέληξαν στην απόφαση να μην προχωρήσουν σε απεργία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο βροντοφώναξε «ΟΧΙ στον πόλεμο, ΝΑΙ στην ελευθερία των λαών - Ειρήνη για όλα τα παιδιά του κόσμου».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - για τις κινητοποιήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛ.ΓΟΝΕΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - για το άνοιγμα των σχολείων με έξαρση covid και γρίπης