Τα κάστρα μας ένωσαν τις μαθητικές ψυχές

Επιλέχθηκε, μάλιστα, ως κοινό θέμα το κάστρο των δυο πόλεων (η περιοχή αυτή της Ιταλίας διαθέτει πολλά μεσαιωνικά κάστρα: στο Morcone, στο Benevento και στη Νάπολη) και πληθώρα κοινών ιστορικών καταβολών.

Στα πλαίσια αυτά και μετά τη συνάντηση των δυο ομάδων στο νησί μας, οι Ζακυνθινοί μαθητές πραγματοποίησαν συνάντηση εργασίας στην Ιταλική πόλη. Με την εθιμοτυπική επίσκεψη στον Δήμαρχο του Morcone και την απογευματινή ξενάγηση στο χωριό Saint Marco και στο Μουσείο Ρολογιών Καμπαναριών ξεκίνησε η παραμονή των μαθητών του Γυμνασίου Μαχαιράδου στην ιταλική πόλη. Ακολούθησε μονοήμερη επίσκεψη στη Ρώμη και ξενάγηση σε σημαντικά αξιοθέατα της αιώνιας πόλης, στο Benevento και στα ιστορικά του μνημεία.
Τις επόμενες ημέρες επισκέφθηκαν το παλάτι του Δούκα στο χωριό Fragneto και σε προϊστορικό οικισμό του Altilia με έρευνα πεδίου στο Κάστρο του Morcone. Ακολούθησε ολοήμερη επίσκεψη στη Νάπολη, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Κάστρο και τον Αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας με παρουσίαση των προγραμμάτων των δύο εταιρικών σχολείων και παράλληλη μουσικο-χορευτική εκδήλωση από μαθητές και φολκορικά σύνολα της περιοχής.

Η εμπειρία που αποκτήθηκε ήταν πολύτιμη και για τα δύο σχολεία, τόσο για μαθητές όσο και για καθηγητές που συμμετείχαν στην παιδαγωγική ομάδα. Αποδείχθηκε στην πράξη ότι αυτού του είδους τα προγράμματα μπορούν να λειτουργήσουν ως εφαλτήρια καλλιέργειας της πολλαπλής νοημοσύνης των μαθητών. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανέδειξε τις ήδη υπάρχουσες εμπειρίες των μαθητών επεκτείνοντάς τις και αποβλέποντας στην ανάπτυξη ενός πλήθους νέων δεξιοτήτων για την κατάκτηση της γνώσης, που αποτελεί μέρος της ζωής και όχι μια απλή προετοιμασία γι’ αυτήν. Η διαθεματικόττηα και η διεπισημονικότητα της γνώσης πολλών ειδικοτήτων και με όλα τα μαθήματα των αναλυτικών προγραμμάτων, αλλά και με επιστήμονες εκτός της σχολικής κοινότητας, που προσεγγίζονται από τον κάθε μαθητή με ιδιαίτερο τρόπο ανάλογα με τις δεξιότητες ή τον τύπου της νοημοσύνης του.

Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου